Cand cumparam Bitcoin?

La ora 10:00 va incepe live al 2-lea mini documentar. Daca nu reusesti sa il vezi, poti oricand sa il accesezi apasand pe linkul de mai jos sau pe imagine.

Mai jos gasesti textul documentarului. (Atentie schimba perceptii)


Cand cumparam Bitcoin?  – De ce a aparut si ce ii da valoare monedei Bitcoin

Te salut si bine ai revenit la un alt mini documentar in care incerc sa raspund la intrebarile “Cand cumparam Bitcoin, de ce a aparut si ce ii da valoare” prezendandu-ti niste idei cel putin fascinante. 

Daca iti doresti sa ai un viitor mai linisti iti recomand sa ma asculti pana la final.

“Cand vindem Bitcoin?” este primul documentar pe care iti recomand sa il vezi chiar daca ai sau nu ai bitcoin. (click pe imagine daca doresti sa il vezi sau pe link-ul acesta: https://iblock.ro/cand-vindem-bitcoin/ daca vrei sa il citesti)


Imi propun cu aceasta serie de documentare sa am un impact pozitiv asupra vietii tale. 

Exact cum, daca ma urmareai acum 5 ani cand am postat primul clip pe acest canal “Cat va valora bitcoin in 10 ani” pe care la fel, iti recomand sa il urmaresti cel mai probabil aveai multe de castigat in prezent chiar daca suntem in bear market.

Bun hai sa incepem. 

“Cand cumparam Bitcoin, de ce a aparut si ce ii da valoare” 

Bineinteles ca nu o sa raspund la aceste intrebari asa superficial ci vreau sa vin cu un raspuns cat se poate de profund astfel incat sa intelegi mai bine acesta noua tehnologie a banilor.

Povestea totalitarismului

Intr-o lume in care bitcoin nu exista, incepe al 3 lea razboi mondial. Eu impreuna cu tine am fost trimisi pe front. Pe front, din cauza unei explozii, amandoi am intrat in coma. Doar ca eu pe teritoriul inamicului si tu pe teriotoriul nostru.

Razboiul se termina, tarile victorioase intra in febra puterii si acumuleaza tot ce pot de la tarile infrante.

Omenirea se schimba dramatic. 

Tarile infrante ajung intr-o criza economica devastatoare. Din cauza saraciei si lipsei de mancare populatia ajunge foarte usor manipulabila. Astfel prinde avant o ideologie colectivista care spune ca toti sunt egali si altruismul este cea mai mare virtute a omului.

Populatiile tarilor victorioase fiind imbatate de victorie sunt si ele foarte usor de manipulat. La ei prinde o ideologie bazata pe hedonism. Hedonismul este o filozofie de viata care pune accent pe maximizarea placerii si minizarea durerii si a disconfortului.

Lumea egaltiatii, se numeste teritoriul tarilor infrante- Unde sacrificiul individului pentru binele celorlalti este cel mai mare ideal si toata lumea este egala.

Lumea fericirii, se numeste teritoriul tarilor castigatoare – Unde maximizarea placerii si minimizarea disconfortului este cel mai mare ideal.

Suntem in anul 2052 la 30 de ani de la al-3-lea razboi mondial in lumea in care nu exista Bitcoin. Ne trezim din coma.

Tu te trezesti in lumea egalitatii.

Dupa ce te trezesti imediat descoperi ca persoanele din jurul tau sunt tot timpul foarte triste cu fete crispate si plini de frica. 

Exista camere peste tot. Oamenii au foarte mare grija la comportament. Cineva supravegheaza tot. Nu ai voie sa stai singur, sa ai idei,, tot timpul cineva te vegheaza.

Nu mai exista bani cash. In aceasta societatea există un fel de bani smart care pot fi programati de partid sa la indeplineasca obiectivele.

Nu mai exista autorii, filmele, si cartile tale preferate. Peste tot e propagat cat de importanta este slujirea binelui comun. Tot ce tine de litartura si materiale educationale a fost interzis. Istoria este modificata complet.

Pe youtube sunt promovati doar eroi care s-au jertfit pentru binele comun. Poti vedea cat de prospera este aceasta parte a lumii, direct de pe contul oficial al ministerului adevarului.

Nu intelegi ce se intampla. Intrebi oamenii din jur, dar nimeni nu vrea sa vorbeasca despre aceasta lume. Toti ignora intreabrile tale. Parca sunt niste roboti plini de frica. 

In realitate, E o saracie crunta, oamenii sunt slabi cladirile si strazile arata mai rau ca acum 30 de ani. Peste tot sunt mesajele “Razboiul este pace, libertatea este sclavie si ignornata este putere.”

Poti produce continut pe youtube dar doar daca respecti cu strictete regulile adevarului. Regulile adevarului sunt create de catre ministerul cu aceelasi nume pentru binele comun, sa a te protejeze de propaganda imperialista. Daca incalci aceste reguli esti scos din sistem prin blocarea contului bancar sau prin trimiterea in carantina monetara.

Esti trimis a -2-a zi la munca si se nimersete sa lucrezi pentru minsterul adevarului unde scopul tau este sa iei evenimente istorice si sa le schimbi prin instrucțiuni clare de la partid. 

De 30 ani se lucreaza intens pentru a produce adevarul istoric. A fost rescrisa istoria pana in prezent acum mai sunt mici modificari pe care partidul vrea sa le schimbe pentru binele comun.

Nu ai cum sa te opui. Neexistand bani cash partidul vede tot ce faci prin felul in care cheltui. Cheltuirea, se face doar pe ce vrea partidul. Ai voie sa cumperi doar un anumit tip de alimente, care nu stii cat de sanatoase sunt. Banii digitali, sunt smart, pot fi programati a. I. partidul poate decide cum fiecare persoana, poate folosi banii, doar in anumite conditi. Bineinteles tot pentru binele comun.

Saracia este atat de crunta, incat fiecare cetatean trebuie sa se limiteze in a consuma strictul necesar. De asta, se ocupa Ministerul Abundentei, care seteaza ratii la toate produsele, cand e necesar. De exemplu, cardul abundentei pe care il ai, iti da eroare daca cumperi mai mult de o pereche de adidasi pe an. 

Esti probabil singurul om din aceasta lume care stie ca totul e o minciuna. Nu poti face efectiv nimic, pentru ca poti fi declarat inamicul binelui comun. Risti sa-ti fie blocat contul bancar, sau sa intri in carantina monetara. In carantina monetară, intra oamenii care au fost pedepsiti de catre partid. Odata ce ai intrat, banii din cotul bancar pot fi folositi doar pe anumite produse si servicii. 

Nu ai voie sa fii indragostit sau sa-ti faci familie. Nu mai exista cuvantul “Tata” in vocabular doar frate/sora si unchi. Unchii sunt barbatii adulti pentru copilasi. Copilasii nu stiu ce e acela un tata. Natalitatea este limitata la maxim 2 copii. Saracia e prea mare si devine din ce in ce mai mare direct proportional cu cresterea populatiei.

Pe langa faptul ca nu ai voie sa ai familie, nu ai voie sa detii nimic, nu exista proprietate privata. Fiecare persoana este obligata sa respecte instructiunile venite de la partid care slujesc binele comun.

Tot ce produci prin munca ta, este a colectivului, nu al tau. Asta este si cauza pentru care aceasta societate nu a avansat tehnologic. Este exact ca inainte sa intri in coma, ba chiar mai rau, pentru ca toate lucrurile s-au invechit si societatea nu a venit cu nimic nou. De ce ai veni cu ceva nou? Daca rezultatul final este al colectivului si nu al tau? 

Capitalismul poate functiona doar acolo unde iti permiti, sa nu fii de acord. Unde libertatea de exprimare, este garantata astfel incat sa poti sa iti dai demisia, de la compania la care lucrezi si sa incepi o alta companie, pentru simplu motiv ca nu esti de acord cu seful tau. Asa ceva nu exista in aceasta lume. E interzis sa Nu fi de acord cu partidul, altfel sunt consecinte grave. 


Prin eradicarea dreptului la proprietate privata si la dreptul de a detine roadele muncii tale Capitalismul nu exista. Asa este explicata si saracia acestei lumi. Nimeni nu mai munceste, a fost eradicata motivatia de a muncii cand stii ca totul e la comun.

Tu esti printre putinii care si-au dat seama de adevar si e un chin sa traiesti in aceasta lume, in care nu ai voie sa vorbesti ce vrei, sa fii liber, sa faci ce-ti doresti. Daca te opui esti condamnat mortii prin cenzurare financiara.

Secretul acestei societati este impunerea fortei prin controlul absolut al banilor. Partidul stie tot ce faci, unde esti, pe ce cheltui, cu cine te vezi, ce vorbesti. Partidul poate sa-ti dea viata sau sa ti-o ia, controland totul prin mijlocul prin care se face comertul.

Daca te intrebi cum poate fi controlat totul, e simplu, prin tehnologia banilor. Banii sunt o unealta prin care-ti intretii existenta. Statul a reusit sa foloseasca aceasta unealta, prin eliminarea banilor cash si a intimitatii individuale. Existenta unei singure banci centrale numita “Banca Poporului” controlata de partid, a permis ca aceasta lume sa existe.

Mai exact, prin controlul banilor, lipsa dreptuluii la proiprietate, la intimitate si idologia servirii binelui comuna a consturit aceasta societate colectivista cruda. .

Nu exista nici o speranta ca aceasta lume sa revina la normal, ca inainte de razboi. Iar tu oricat ai incerca nu poti iesi din ea.

Eu ma trezesc in lumea fericirii.

Imediat dupa ce m-am trezit am ramas uimti cat de amabili, zambitori si fericiti sunt toti oamenii. Amabilitatea si intelegerea este umitoare. Toti se ascultau activ si comunicau foarte eficient, nu existau cotraziceri totata lumea era tot timpul de acord cu toata lumea.

Totul este perfect curat si peste tot exista tehnologii avansate. Nici macar praful nu mai exista in aceasta lume. Avansarea tehnologica este uimitoare in toate domeniile. De ex in domeniul farmaceutic, am aflat ca exista o pastila pe care daca o iei, imediat iti trece orice emotie negativa avand o stare de fericire constanta. Aceasta pastila, o iei atunci cand alte activitati nu reusesc sa-ti aduca fericire rapida.

Toata lumea vorbeste degajat despre orice subiect, care tine de noi experiente care aduce placere imediata. De la mancare delicioasa, la bauturi care, combinate iti ofera diferite stari.

Primul slogan pe care l-am vazut a fost “Toti suntem ai tuturor celorlalti”. Asta mi-a dat putin de gandit, dar nu am reusit sa pun la indoiala, ca imediat atentia mi-a a fost distrasa de o recalama senzationala in care un club de noapte promova o experienta inedita, in care poti, sa fii intim cu toata comunitatea. 

Promiscuitatea este standardul in aceasta lume.

Nu este interzis sa ai o relatie monogama, dar daca ești vazut cu cineva constant, mai mult de 3 zile, oamenii incep sa te evite considerandu-te un ciduat. Un ciudat, care nu vrea sa guste din placerile vietii. Excluderea asta poate sa-ti scada ratingul pana in punctul in care risti sa nu mai fi parte din comunitate.  

Cand am iesit pe strada se vedea foarte clar ca aceasta societate era plina de avutie. Abundenta materiala era de nedescris. Toata lumea vorbea de produse de lux si de cat de bine te simtit avandule. 

Nu era obligatoriu sa muncesc dar doar asa poteai traii.

Asa ca m-am angajat la “Centru de incubatie si conditionare”. Aici se produc oamenii pe diferite clase sociale. Tehnologia fiind atat de avansata, oamenii nu se mai reproduc normal biologic, ci tehnologic. Oamenii erau produsi si conditionati sa intre intr-o anumita clasa sociala: Alpha, Beta, Gamma, Delta, si Epsilon.

Unde Alpha este cea mai inalta clasa sociala, pruncul primind cea mai inalta mostenire genetica + educatie avansata. Iar Epsilon este cea mai mica clasa unde individul primeste cea mai slaba mostenire genetica. Este educat si conditionat prin sugiestii in somn, sa creada ca nu poate sa-si depaseasca conditia si cea mai mare fericire a lui este sa ajute clasele superioare. 

Chiar daca exista aceaste clase sociale, toata lumea este conditionata prin sugestii in somn cat timp sunt mici sa serveasca comunitatea. Peste tot exista sloganul “Comunitate, Identitate, Stabilitate”.

Obiectivul este sa reduca cat de posibil unicitatea individului. Astfel incat, oamenii sa fie focusati pe comunitate si sa se creeze o stabilitate sociala constanta.


Nu exista bani cash, doar electronici. Tehnologia banilor este bazata pe smart contracts. Primesti salariul in fiecare saptamana, dar, expira daca nu-l cheltui in 5 zile. Asta te motiveaza sa consumi orice aduce placere imediata. Astfel, se explica de ce toata lumea era atat de interesata, de tot ce tine de experiente inedite, noi.

Doar o viata ai, trebuie sa profiti la maxim, nu?

Platformele de social media, sunt la un alt nivel. Cu oameni incredibili de fericiti, care, vorbesc doar lucruri despre cum sa devii si mai fericit, sa ai experiente si mai inedite. 

Daca ai un interes, ca de ex, matematica si postezi despre acest subiect, algoritmul efectiv nu iti da expunere. Nu mai zic daca vorbesti despre, istorie sau filozofie.

Asa a facut sa para, ca nu exista un adevar obiectiv, ci unul ales de public. Nu esti cenzurat de stat, sau de o autoritate care te ameninta cu forta ci de public. Cultura canceled, reprezinta adevarul absolut.

Nu mai exista motivatie pentru a citi si a studia. Gandirea critica este inexistenta. Cartile exista, dar nu le citeste nimeni, cei care o fac sunt exclusi din comunitate pe motiv ca nu-si traisc viata.

Invoatia cea mai mare a acestei lumi, este pastila de care ziceam la inceput. Aceasta pastila, o iei de fiecare data cand, diferite evenimente-ti tulbura fericirea.

De ex daca s-a produs un accident, sau a murit cineva, pastila te ajuta sa iesi din starea de suparare sau disconfort. Daca te deranjeaza ca, persoana cu care ai fost seara trecuta, in seara asta iese cu altcineva, pastila te poate ajuta. 

In ultimii 30 de ani, s-a creat o societate bazata pe consumerism, datorita politicii monetare bazate pe expirarea banilor.

In societate cam totul este permis, nu sunt reguli excesive dar comunitatea te cenzureaza imediat daca faci ceva ce nu e in trend.

Justitia sociala, este peste justitie bazata pe legi obiective. Adevarul, este ales de comunitate si nu poti face absolut nimic. 2+2, pot face cat vrea comunitatea, si nu ai cum sa te opui. Daca comunitatea se simte ofensata de ce ai zis, esti canceled. Trebuie sa zici, doar ce-i place comunitatii sa auda. 

Comunitatea, la randul ei poate fi controlata foarte usor. Companiile care conduc aceasta lume indirect, prin distragerea atentiei spre divertisment pot controla foarte usor comunitatea.

Consumul este incurajat prin expirarea banilor. In aceasta societate, cateva companii controleaza indirect banii si prin asta controleaza motivatia oamenilor spre consum excesiv. 

Aceste companii, au ajuns atat de puternice incat au reusit sa cumpare politicieni. Acesti politicieni, au implementat masuri care pot aduce mai mult profit acestor companii. Indirect, functionarea banilor smart, este data de interesele acestor mari companii.

In realitate, nu exista posibilitatea de a trai si a munci pentru tine. Nu exista posibilitatea de economisire. Daca te-ai oprit din munca ai fost eliminat.

Esti sclavul fericirii rapide si a confortului absolut. Muncesti ca sa consumi, consumi ca sa ai placeri instante. Nu ai alternative. E trist, dar si tristetea se poate rezolva cu o pasitla astfel incat sa continui sa nu te opui.

Dupa ceva timp, realizez ca aceasta societate nu e una in care vreau sa traisc. Imi doresc din tot sufeletul sa gasesc pe cineva care sa nu fie de acord cu mine. Imi doresc sa pot spune adevarul si sa nu fiu evitat pe motiv ca ofensez oamenii zicandu-l. 

Dar e imposibil sa ies din aceasta societate.

Cum creezi un sistem totalitar?

(Daca ti-a placut pana aici, te rog da-mi un like si aboneaza-te. Hai sa crestem comunitatea iBlock.)

Povestea de mai sus ilustreaza existenta a 2 scenarii extreme de totalitarism global creat cu ajutorul unei unelte principale: tehnologia banilor.

Banii electronici lipsiți de privacy si emisi de o entitatae centralizata, pot crea o societate in care individul este subjugat pentru colectiv. O societate colectivista. Colectivismul vrea ca individul sa fie mijlocul prin care se ajunge la “binele comun”. 

“Binele comun”, este un termen abstract si interpretabil. Invogandu-l individul ajunge mijlocul prin care cei de la putere își îndeplinesc interesele.

In lumea in care te-ai trezit tu, Lumea egalitatii, este folosita durerea si frica pentru a crea o societate in care individul este sacrificat pentru “binele comun”. 

In lumea in care m-am treizt eu, Lumea fericirii este folosita maximizarea placerii, si minimizare disconfortului, pentru a crea o societate in care servirea binelui comun este facuta de individ, din placere.

Daca in lumea egalitatii statul supravegheaza tot fara ca individul sa poata face ceva. In lumea fericirii oamenii-si cedeaza libertatea pentru supravegere din placere.

Daca in lumea egalitatii esti sclavul partidului prin frica si teroare. In lumea fericirii oligarhia  a facut sa-ti placa sclavia.

Daca in lumea egalitatii nu ai voie sa-ti faci familie, singura familie fiind partidul, in lumea fericirii nu iti doresti sa-ti faci familie. 

Daca in lumea egalitatii, banii sunt programati ca sa consumi doar strictul necesar. In lumea fericirii, banii sunt programati sa consumi cat mai mult.

In ambele lumi nu poti sa muncesti pantru tine, sa fii autonom sa-ti faci o viata a ta prin economisire. Banii sunt mijlocul prin care ambele lumi, a impus totalitarismul in moduri diferite.

In lumea egalitatii, cu banii se controleaza individul din toate punctele de vedere. De la ce consuma pana unde se afla. 

In lumea fericirii, cu banii se controleaza individul sa munceasca cat mai mult si banii pe care-i face sa ii cheltuie cat mai repede.

Daca in lumea egalitatii partidul este cel care cenzureaza exprimarea individului, in societatea fericirii comunitatea este cea care face asta. 

Partidul din lumea egalitatii si oligarhii din lumea fericirii, folosec tehnologia banilor pentru a colectiviza societatea.

Chiar daca este o improvizatie, povestea de mai sus este inspirata din 2 mari autori care au avut viziunea unui viitor in care totalitarismul este cert. George Orwell si Aldous Huxley. Iar povestea mea este inspirata din nuvele lor: 1984 si Brave New World.

In 1984 oamenii sunt controlati prin inducerea durerii. In Brave New World oamenii sunt controlati prin inducerea placerii.

“Cel mai probabil ne indreptam intr-o era a totalitarismului dictatorial – o perioada in care, libertatea de exprimare va fi pentru început un pacat mortal si mai tarziu o abstracție fara sens. Individul autonom va fi eliminat din existenta.”

Zicea George Orwell prin anii 40.

In acest citat se poate vedea cat de pesimist era George Orwell cu privire la viitor. Daca stam bine sa ne gandim, ideile lui nu sunt in totalitate fictiune. Totalitarimul prindea viata in europa de est in anii 40. Chiar si acum exista state totalitare ca in lumea egaltiatii din povestea noastra. 

“Va exista, cam in urmatoarea generație, o metodă farmacologică de a face oamenii sa-si iubeasca starea de servitute, de a crea dictatura fara lacrimi, ca sa spunem asa, creând un fel de lagar de concentrare fara durere pentru societati intregi, astfel incat oamenii vor fi de fapt lipsiti de libertati. Dar, mai degraba, se vor bucura de acest lucru, intrucat vor fi distrasi, de catre propaganda sau spalarea pe creier imbunatatita prin solutii farmacologice, de la orice dorinta de a se razvrati. Iar aceasta pare sa fie revolutia finală.”

zicea Aldous Huxley in anii 60

Si Huxley s-a dovedit sa aiba un sambure de adevar. Lumea in care traim semana mai degraba cu Lumea fericirii decat cu Lumea egalitatii din povestea noastra.

Orientarea spre placere si minimizarea disconfortului in realitate creaza o lume de oameni slabi si usor de controlat. 

In era noastra, totalitarismul se poate implementa prin controlul absolut a banilor. Pare ca ne indreptam spre o lume a fericirii mai degraba decat o lume a egalitatii. O lume imaginata de Aldous Huxley mai degraba, nu de, George Orwell.

“E imposibil sa se intample asta in prezent”

Poate te gandesti ca povestea de mai sus este fictiune si ca nu are cum sa se intample in prezent asa ceva. In cartea Bitcoin, Libertate, finante , viitor este prezentata o poveste care arata ca este posibila aceasta lume distopica si in prezent.

Citez:

“În anul 2019, În Shanghai, o tânără angajată pe nume Annie îi scrie unui prieten un mesaj pe WeChat, cea mai populară rețea de socializare din China, folosită de peste un miliard de chinezi. Prietenul îi mărturisește că are probleme din cauză că a fost prins fumând marijuana, iar în mijlocul conversației tânăra încetează să-i mai răspundă.

În ziua următoare, o brigadă de ofițeri de poliție îmbrăcați în haine civile o vizitează pe Annie la birou și îi cer să îi însoțească. Colegii ei, martori la acest incident, nu mai știu nimic de ea vreme de câteva săptămâni. La întoarcere, atunci când își accesează contul de internet, tânăra constată că nu mai poate face plăți prin WeChat. Nu îi mai este permis să cumpere bilete de tren sau de avion. Creditul ei social[1] se prăbușește. Viața i-a fost distrusă de câteva mesaje primite pe telefon.”

WeChat in china este cea mai mare aplicatie de social media, mesagerie si plati. Totul in aceelasi loc. Daca cumva incalci regulile impusa de partid esti exclus din sistem ca in cazul lui Annie.

Annie a fost cenzurata financiar si social imediat de catre stat. Acest exemplu arata cum si in prezent exista sisteme totalitare care functioneaza ca in povestea noastra.

De ce a aparut bitcoin?

(Inainte sa continui vreau sa iti zic ca iti ofer un capitol din cartea audio Sa inventam Bitcoin daca te abonezi la newsletterul iBlock. Asta in caz ca voi fi genzurat sa pot sa iti trimit documentarele pe e-mail. Click in descriere)

Sa revenim

In anii ‘80 odata cu dezvoltarea internetului, au inceput sa apara experti in criptografie care, erau ingrijorati de viitorul omenirii.

Constienti de faptul ca o societaeta fara bani fizici si o dezvoltare rapida a internetului, creste posibilitatea unui viitor distopic, ca in povestea noastra, acesti oameni au inceput sa caute solutii pentru a evita un scenariu atat de sumbru.

Ei considerau ca intr-o lume atat de digitalizata, anarhismul este sinugra solutie. Anarhismul este o miscare ideologica care isi doreste suprimarea autoritatii guvernamentale, doar cooperarea voluntara fiind admisa.

Acesti oameni erau convinsi ca implementarea anarhismului pe internet, se poate face prin dezvoltarea criptografiei. 

In 1988 apare “Manifestul Anarhistului cripto” de Timothy C. May. In acest manifest Timothy scrie cum criptografia va revolutiona comertul electronic si indeamna oamenii sa se alature acestei miscari in numele dreptului la intimitate. Oamenii care se alaturau acestei miscari erau numiti Cypherpunks.

“Exact cum tehnologia presei de tipar, a alterat si redus puterea societatilor medievale si puterea structurii sociale, asa si metodele criptografice vor altera natura corporatiilor si a guvernelor in interventia tranzactiilor economice.”

scria Timothy C. May in acest manifest.

Dreptul la intimitatate, este un drept pe care toti trebuie sa il avem. Intr-o societate lipsita de bani cash, unde, toate tranzactiile se fac online, intimitatea, nu exista daca tehnologia banilor este controlata central.

Cypherpunksi, doreau o lume in care sa nu existe stat. Si credeau ca pot face asta, legand  prin tehnologie legile naturale ale fizici de individ. Daca lumea este condusă de legile universale obiective ale fizicii, ei credeau ca nu mai avem nevoia de un intermediar care sa impuna legii, cum e statul. Consecintele nerespectarii legilor fizicii sunt evidente. Daca sari de la etajul 30 indiferent ca esti dictator sau cersetor tot vei muri. 

Manifestul anarhistului, a stat la baza dezvoltarii criptografiei si a altor tehnologii pe care Bitcoin le are. Bitcoin, este un rezultat al dorintei arzatoare a Cypherpunksilor, ca intervntionalismul sa nu existe. Nu poti modifica legile fizici, matematici sau a termodinamicii ca sa serveasca un anumit grup de oameni.

Bitcoin iese in circulatie prin minerit. Mineritul inesamana putere computationala si curent electirc. Fiecare bitcoin care iese in circulatie, este un rezultat al fizicii si al termodinamicii. 

Astfel, avem prima forma de bani reglmentati cu ajutorul legilor universale ale fizicii exact ca in viziuna Cypherpunks. Iar aceasta forma de bani incurajeaza comportamentul rational a individului.

Bitcoin, a aparut din dorinta arzatoare a Cypherpunksilor de a avea un mijloc detinut de oameni, nu de stat sau corporatii, prin care sa se poata face comertul pe internet.

Care, sa garanteze dreptul la intimitate si proprietate. Astfel o lume distopie descrisa de Orwell sau Huxley sa nu poata exista.

Lumea egalitatii, sau cea a fericirii, descrisa mai sus poate exista doar printr-o forma de colectivizare. Daca statul, sau un grup de companii, direct sau indirect, au acces la tehnologia banilor, colectivizarea populatiei este foarte usor de facut intr-o lume fara bani cash si un scenariu distopic este inevitabil.

Dar daca individul, poate sa-si controleze viata controlandu-si roadele muncii, fiind singurul proprietar a ceea ce produce, printr-o forma de bani avansata care este neutra, transparenta, fara granite, rezistenta la cenzura, fara permisiuni si descentralizata, atunci crearea unui stat colectivist este extrem de dificil.

Tehnologile din spatele bitcoin lucreaza in sinergie ca sa produca prima forma de bani pe care-i poti detine sub forma de informatie.

E prima data in istorie, cand individul poate fi cu adevarat suveran. Detinand o singura informatie, detine un mijloc prin care isi stocheaza munca, timpul sau chiar propria viata.

Bitcoin a aparut din dorinta arzatoare a acestor Cypherpunks de a evita ce George Orwell si Aldous Huxley spuneau ca va fi inevitabil: o lume colectivista, distopie.

Proprietatile bitcoin sunt anti-totalitare.

Ce ii da valoare?

O lume in care fiecare individ constientizeaza ca poate fi propriul stapan al vietii lui prin detinerea unei informatii care stocheaza resurse pentru existenta lui, este o lume in care cererea pentru bitcoin nu se va sfarsi niciodata.

In schimb, oferta este absolut limitata la 21 milioane. Nu stim cat aur mai putem extrage din pamant, cat argint sau care este limita exacta in producerea altor lucruri. Nici un alt bun nu este limitat absolut cum este bitcoin. 


Dupa cum spuneam in clipul “Cand vindem Bitcoin?” (pe care iti recomand sa il urmaresti)


Intr-o lume in care tehnologia permite eficientizarea si reducerea costului la toate produsele mai putin la mijlocul monetar prin care se face comertul, acesta va avea o putere de cumparare din ce in ce mai mare in timp.

“Nu poti pune un pret pe bitcoin pentru ca libertatea nu are pret.” 

Anonim


Dorinta puternica a omului pentru a-si conserva drepturile fundamentale si a avea o viata libera si linistita va face ca bitcoin sa continua sa creasca in valoare si sa ieftineasca toate lucrurile in raport cu el.

La nivel fundamental bitcoin este o asigurare pentru un viitor mai bun care garanteaza libertatea si suveranitatea individului. Asta ii da valoare inainte de toate.

Emiterea lui in circulatie prin legarea de realitatea obiectiva a fizicii, face ca libertatea  garantata de detinerea bitcoin sa aiba un cost economic. 

Vrei sa fii liber si suveran? Platesti minerii sa-ti vanda bitcoin sau cumperi resurse naturale finite (putere de calcul si curent electric) si-ti emiti tu bitcoin.

Nu poti detine bitcoin creat din nimic. Fiecare bitcoin din circulatie este produsul unor resurse finite si rare.

Lumea crede ca bitcoin este o moneda fictiva pe internet. Defapt este prima data in istorie cand avem raritate digitala garantata de legile fizici, a matematicii si de rearitatea resurselor naturale.


Nimeni nu poate modifica legile fizicii ca sa poata emite mai mult bitcoin. Dar oricine poate emite bitcoin daca contribuie cu resursele necesare.


Cred ca cel mai relevant motiv pentru care bitcoin are valoare, este beneficiul de a fi liber, platit prin costul economic pentru a intra in circulatie, care-l leaga de realitatea obiectiva a acestei lumi.

Cand cumparam Bitcoin?

(Dupa ce ne educam evident. De asta am fondat prima editura din romania despre criptomonede: iBlock.ro. Cartile iBlock mai nou se afla in cam toate librariile carturesti din tara dar si pe site-ul iBlock.ro. Foloseste codul de reducere de 10% “iBlock” daca comanzi de pe iBlock.ro.

Am inteles cum o lume distopica imaginata de Orwell si Huxley este posibila intr-o societate cashless (fara bani fizici) si cum deja usor usor acesta lume devine o realitate in anumite colturi ale lumii.

Noi deocamdata nu suntem in aceasta situatie.

Si sper ca niciodata sa nu mai ajungem intr-o situatie asemanatoare. Comunismul in era noastra ar fi mult mai crunt decat ce a fost inainte de 89. Odata implementat nu ar mai exista cale de intoarcere.

In ciuda acestui fapt, exista tari in care bitcoin este singura solutie pentru supravietuire. Unde costul voltilitatii lui, este mai mic decat inflatia sau decat riscul cenzurii folosind bani fiduciari.

Bitcoin este lebada alba pe care cei 2 mari autori nu au reusit sa o prezica. Este unealta prin care individul poate prevenii un viitor distopic imaginat de ei. Bitcoin ofera puterea individului. Cu cat il intelegi mai bine, cu atat esti mai optimist cand vine vorba de viitor.

Tatal isi intreaba fiul:

  • Fiule, ma gandeam sa cumpar niste bitcoin, nu crezi ca e prea tarziu?

Fiul raspunde:

  • Tata, Cat timp nu avem nevoie de el e inca devreme. 

In plan Personal, cumparam bitcoin inainte de a avea nevoie de el exact cum contribuim la pensie inainte de a avea nevoie.

In plan General, indiferent ca va exista un scenariu negativ distopic sau unul pozitiv, bitcoin are potential de creștere exponentiala ca si pana acum. De asta e important sa il intelegi si dupa sa decizi daca vrei sa profiti si tu de aceasta posibila crestere exponentiala.

Hai sa luam ambele scenarii:

Scenariul optimist

Sa zicem ca am cumparat regulat bitcoin 5-10 ani la rand si traim scenariul optimist. Lumea a migrat si mai mult in era digitala. Este nevoie din ce in ce mai mare de bani rezistenti la cenzura, neutri, transparenti si fara granite pentru comert electronic si stocare de valoare.

Bitcoin a fost adoptat de peste 250 milioane de oameni, care efectiv nu pot avea un cont bancar si le-a dat dreputl la bani digitali. Pentru aceste persoane este singura alternativa in a-si stoca economiile sub forma digitala. Transferurile internationale prin sistemul fiduciar clasic nu s-au ieftinit deloc. Numarul de persoane care folosete bitcoin pentru transfer de valoare international a depasit 100 de milioane. 


Tehnologia a ajuns atat de avansata incat poti transfera bitcoin prin sms fara necesitatea de a avea un smartphone sau internet. Asta a adus peste 100 de milione de utilizatori din africa. Pretul s-a apreciat de 30 de ori in ultumii 10 ani.

Scenariul pesimist

Sa zicem ca am cumparat regulat bitcoin 5-10 ani si traim scenariul pesimist distopic. Valoarea bitcoin a ajuns la peste 10 milioane/moneda in ultimele 6 luni crescand cu peste 1000%. Oameii sunt socati de masurile luate de catre guvern. Urmeaza votarea noii constitutii, constitutia binelui comun. Eu impreuna cu familia mea ies din tara in drum spre El Salvador. Am suficienti bani incat sa intretin 5 familii 300 de ani. Imediat ce ajung in El Salvaodor aflu ca s-a votat: Uniunea Europeana a trecut la comunism democratic. El salvador este noua elvietie a lumii. 

Ambele scenarii sunt fantezii. Scenariul pesimist e scenariul in care nu-mi doresc sa ajungem. Nu imi doresc ca bitcoin sa creasca dintr-o data la 10 milioane de dolari din cauza ca exista riscul ca societatea noastra sa intre inr-o era distopica.

Deci in ambele scenarii, acumularea de bitcoin este pentru cine vrea sa aiba o viata linistita in viitor. In urmatorii 5-10 ani bitcoin va continua sa fie cea mai profitabila investitie sau forma de bani.

Bitcoin va fi acceptat peste tot in lume, nu trebuie sa te ingrijorezi cat va valora in raport cu dolarul in urmatorii 10 ani, pentru ca vei putea face comert direct cu el.

Atentie, acest video nu reprezinta un sfat investitonal.

Exista si minusuri in detinerea de bitcoin. Primul este ca e volatil pe termen foarte scurt. Acum 5 ani cand am inceput sa fac continut pe youtube era 2000$. Acum e 20.0000$, dupa ce a cazut de la 70.000$.

Volatilitatea este costul pe care-l platim pentru a beneficia de beneficiile Bitcoin. Si dupa cum am zis mai sus, sunt tari in care oamenii considera ca merita volatilitatea lui mai mult decat inflatia, cenzura sau riscul confiscarii banilor fiduciari pe care ii au.

Cand cumparam bitcoin e important sa luam in considerare si riscurile. Riscurile le intelegem odata ce intelegem mai bine bitcoin.

Deci cand cumparam bitcoin?

Ar fi bine sa il cumparam ideal inainte de a avea nevoie de el.

In final, daca ai reusit sa ramai alaturi de mine pana acum te felicit si sper ca te-am ajutat sa intelegi de ce a aparut, ce ii da valoare si cand e bine sa cumparam Bitcoin. Probabil odata cu intelegerea mai profunda a bitcoin ti s-au generat in minte o groaza de intrebari. Iti recomand sa imi lasi un comentariu cu intrebarile tale si iti promit ca o sa-l citesc si o sa iti raspund.

Iti multumesc ca m-ai urmarit daca vrei sa ai acces la textul acestui documentar si vrei 1 capitol gratuit din cartea audio “Sa inventam Bitcoin”, aboneaza-te la newsletter pe  linkul din descriere. Doar ca sa te am in lista in cazul in care voi fi cenzurat de o posibila trecere la o lume distopica.


O zi cat mai perfecta.

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept