Cand vindem Bitcoin

Mai jos gasesti textul din mini-documentarul pe care l-am postat pe youtube. Daca nu l-ai vazut poti sa il vezi apasand pe imaginea de mai jos sau poti sa citesti despre ce e vorba in acest mail.


Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit pana in prezent este:

“Cand sa vand Bitcoin?”

Acesta intrebare este, la prima vedere, o intrebare logica pe care la un moment dat toti ne-o adresam. 

Dar te-ai gandit ca poate aceasta intrebare este pusa prea devreme?

Te-ai gandit ca pana la aceasta intrebare mai sunt cateva intrebari pe care e important sa ti le adresezi? Intrebari la care, daca gasesti raspuns, rezultatele tale vor fi exponential mai mari cand vine vorba de investiția in criptomonede.

Calitatea vietii noastre este data de calitatea intrebarilor pe care ni le adresam.

De cele mai multe ori intrebarile pe care ni le adresam sunt gresite, si nu raspunsurile la care ajungem. 

Povestea Insulei pustii

Imagineaza-ti ca ai ajuns pe o insula pustie impreuna cu mine. Acolo avem toate resursele ca sa traim si, ca forma de bani, fiecare dintre noi are cate o moneda de aur.

Pe aceasta insula exista resurse din belsug dar bani absolut limitati: doar 2 monede.

Pe insula incepem de la 0, nu exista tehnologie, nu exista unelte, suntem doar noi 2, 2 monede de aur ca forma de bani si resurse din belsug. Singura sansa de supravietuire este munca.

Pentru a supravietui fiecare dintre noi incepem sa muncim si sa ne specializam in anuimte domenii. 

Eu devin bun la pescuit pentru ca pot sa imi mentin respiratia mai mult decat tine si cu ajutorul mainilor mele agile pot prinde direct pestii. Tu devii bun la vanat pentru ca alergi mai repede ca mine si esti bun la plonjatul pe burta🤣 pentru a prinde iepurasii .

Cu banii mei cumpar de la tine ce ai vanat. 

Cu banii tai cumperi de la mine ce am pescuit. 

Folosindu-ne doar de mainile goale, fara unelte, fiecare dintre noi obtine cate 1 peste si 1 ieupras pe zi. 

Pretul acestor 2 bunuri care sunt singurele din comert este dat de impartirea lor la cele 2 monede din circulatie. 

1 peste = 1 moneda

1 iepuras = 1 moneda.

Dupa cateva zile realizam ca producem prea putin. Incepem sa muncim cu cateva ore pe zi in plus, sa economisim mai multa mancare. Mai multa mancare ne permite sa avem timp liber mai mult. Avand timp mai mult in care nu trebuie sa vanam sau sa pescuim ca sa supravietuim, cautam solutii in a ne dezvolta unelte care ne permit sa ne crestem eficienta.

Asa ca, cu 4 ore in plus de munca pe zi, cu mainile goale reusim sa economisim suficienta mancare incat sa supravietuim cateva saptamani. Am investit aceste saptamani in tentative de a produce unelte.

Eu am descoperit undita si tu sulita.

Undita si sulita sunt capitalul produs din economisirea de mancare care ne-a dat timp in care am putut supravietui pentru a inova ca sa producem mai mult cu un efort mai mic.

Undita si Sulita = Capital de productie

Acum eu pescuiesc 5 pesti pe zi, tu vanezi 5 iepurasi pe zi. Eu nu-mi mai folosesc mainile goale iar tu nu mai alergi toata ziua. Cu un efort mai mic producem mai mult.

Dar in circulatie sunt tot 2 monede, monedele fiind cea mai rara resursa de pe aceasta insula, nici unul dintre noi nu poate si nu va putea produce mai multe monede de aur.

Pretul bunurilor dupa inventia unditei si a sulitei este:

5 pesti + 5 iepurasi = 10 bunuri in economie

2 monede (toti banii din circulatie) / 10 bunuri = 0,2 moneda/bun

1 iepuras = 0,2 moneda si 1 peste = 0,2 moneda.

Putem observa ca pretul a scauzut de 5 ori mai mult prin actiunile noastre de a amana recompensa imediata economisand mancare ca sa putem supravietui pentru a ne crea unelte care ne ajuta sa producem mai mult cu un efort mai mic.

Produsul intern brutburt al insulei a crescut cu 500%, adica sunt de 5 ori mai multe bunuri in comert decat au fost initial.

Descoperirea unditei si a sulitei a creat o inflatie de pesti si iepurasi. Banii neputand fi produsi sub nici o forma au ramas la aceeasi cantitatecantiate = 2 monede de aur.

Daca inainte cu 1 moneda cumparai 1 peste, acum cu 1 moneda cumperi 5.

Ce a facut ca bunurile sa se ieftineasca?

2 lucruri:

Capitalul de productie (undita si sulita)- care a facut sa creasca productia de bunuri cu costuri mai mici de productie. 

Banii care nu pot fi produsi – Inexistenta unei metode de a produce mai multi bani cu costuri mici. 

Asta a creat o devalorizare a bunurilor in raport cu banii din circulatie. Astfel, puterea de cumparare a banilor a crescut in raport cu bunurile. 

Acum sa revenim in viata reala.

Povestea de mai sus este o simplificare ce demonstreaza cum tehnologia si descoperirile tehnologice au dus la posibilitatea de a produce bunuri si servicii accesibile la preturi din ce in ce mai mici. Asta a crescut accesibilitatea si un procent din ce in ce mai mare din popultia globului are acces la produse si servicii care in trecut erau disponibile doar celor care erau instariti financiar.

In 1982 cumparai un hard disc de 8,4 MB cu 4495$.

Un alt exemplu:

Ca sa intelegi, 1024MB = 1 GB. 1024GB = 1 TB (TeraByte). Acum poti avea un hard de 1 TB la aproximativ 60$.

Costul per MegaByte pentru hardul din imagine a fost in 1982 de 535$/MB. Acum costul per MegaByte pentru un harddisk de 1 Tera Byte este de 0.00006¢/MB (centi). 

Problema banilor actuali

Istoric vorbind, tehnologia a creat deflatie. A facut ca costul de productie a bunurilor si serviciilor sa scada adica a produs valoare pentru noi la costuri din ce in ce mai mici. 

Singura tehnologie care nu s-a dezvoltat de mai bine de 100 de ani este tehnologia banilor. Banii inca functioneaza pe o tehnologie veche. Aceasta tehnologie care nu a mai fost actualizatăactulizata din anii 70 are o taxa ascunsa, pe care orice persoana o plateste fie ca vrea fie ca nu. 

Aceasta taxa ascunsa este inflatia.

Inflatia este devalorizarea monedei prin cresterea masei monetare.

Sau inflatia este o metoda de a “printa” bani fara nici un cost.

Acest sistem invechit incurajeaza tiparitul de bani din nimic de catre cei care sunt la conducerea lui. 26$ in prezent au o putere de cumparare la fel de mare ca a unui dolar din anul 1913.

In video de mai jos il avem pe CEO rezervei federale care spune in 30 de secunde, clar cum rezerva federala are puterea de a printa bani din nimic.

Jerome Powell – we print money – 60 minutes interview

Sistemul actual si banii fiduciari

Banii pe care ii folosim in fiecare zi se numesc bani fiduciari. Fiduciar inseamna fictiv. 

Deci, in momentul de fata avem un sistem fiduciar de productie a banilor bazat pe deciziile unor oameni “alesi”. Acest sistem functioneaza conform  principiilore economistului John Maynard Keynes

Teoria Economiei keynesiene ne spune ca productia monetara o sa fie controlata de niste intermediari in functie de conditiile economice. Daca suntem in conditii de criza, economia va fi stimulata prin printare de bani. Daca suntem in conditii de crestere economica, costul printarii de bani din timpul crizei va fi platit prin reducerea masei monetare din circulatie. Asta in teorie. In practica nu prea se intampla asta.

Mai specific exista niste oameni care in spatele cortinei decid cum controleaza economia globala. Daca ar fi ca in teorie probabil nu ar exista inflatie si monedele nu si-ar pierde din valoare. Dar lacomia celor care au putere eclipseaza teoria.

Nu stim niciodata cu exactitate cati bani sunt in circulatie. Totul este un circ politic care in ultima suta de ani a creat mai mult rau decat bine.

Acest sistem Keynesian este o combinatie intre capitalism si comunism. Este undeva la mijloc. Daca in comunism existau planurile cincinale, in keynsianism exista deciziile arbitrare de marire sau nu a masei monetare prin cresterea sau scaderea dobanziidobandei de referinta a rezervei federale.

Pe scurt, cam pe asta se bazeaza acest sistem monetar. Un sistem politic care de fapt  nu are o politica monetara transparenta, nu este corect si are un istoric de disturgere a monedelor prin inflatie.

In ciuda faptului ca tehnologia de-a lungul timpului a creat deflatie in productia de servicii si produse, Sistemul financiar pe care il folosim a creat inflatie in masa monetara.

Diferenta dintre deflatia creata de tehnologie prin reducerea costurilor de productie si inflatia creata prin tipariarea de moneda este surplusul de valoare care a fost extras de cei care sunt cei mai aproape de masina de tiparit bani.

Singura tehnologie care nu s-a dezvoltatat pentru a crea valoare ci pentru a extrage valoare in timp de la populatie, este tehnologia banilor.

Cum ar arata o tehnologie mai avansata de bani: Bani 2.0

O tehnologie mai avansata de bani trebuie sa rezolve problemele cele mai mari pe care le are sistemul actual monetar.

Trebuie sa serveasca omenirea, si nu un grup ales de persoane. Surplusul de capital creat de tehnologie trebuie distribuit celor care detin acesta noua forma de bani, si nu sa fie preluat de cei care sunt la carma monoplului de productie monetara. 

Problemele pe care ar trebui sa le rezolve sunt:

  • Problema intermediarului. Banii 2.0 au proprietatile banilor cash, dar pe internet. Adica, poti transfera valoare oriunde in lume fara necesitatea unui intermediar ca si cum ai da banii cash unei alte persoane direct in mana;
  • Problema inflatiei si devalorizarii in timp. Banii 2.0 au o masa monetarămaonetara fixa: 21.000.000 de unitati, din care fiecare unitate poate fi divizata cu 100.000.000. Masa monetara maxima in circulatie va fi 21.000.000 x 100.000.000 = 2.100.000.000.000.000 subunitati. Asta garanteaza ca surplusul de capital generat prin eficenta dezvoltarii tehnologice poate sa mearga in cresterea puterii de cumparare a celor care detin aceasta forma de bani;

  • Problema transparentei. Banii 2.0 au o politica monetara transparenta verificabila, se poate estima foarte usor cati bani au fost emisi si cati se vor mai emite pana la atingerea numarului finit de unitati.

  • Problema monoplului de productie. Banii 2.0 au o productie monetara democrata la care oricine poate participa. Banii sunt produsi de oameni, nu de niste entitati special alese de stat. 

  • Problema politica. Banii 2.0 sunt neutri. Fiind produsi de oameni din toate tarile lumii fara necesitatea unui intermediar fac ca acest nou sistem monetar sa fie apolitic. Oricine care poate folosi aceasta noua tehnologie are nevoie doar de o conexiune la internet. Acestei tehnologi i a banilor nu ii pasa cine esti, ce religie ai, cati ani ai, daca statul tau are sau nu sanctiuni economice etc.. ;

  • Problema cenzurii. Nimeni si nimic nu poate opri transferul de bani de la egal la egal in acesta noua tehnologie a banilor. Daca pana acum Sistemul clasic financiar putea cenzura tari intregi, banii 2.0 sunt rezistenti la cenzura. Nimeni si nimic nu poate sa-ti puna poprire pe valoarea pe care o detii;

  • Problema transferului international al valorii. Daca pana acum dura cateva zile sa poti trimite valoare dintr-o tara in alta, acum oricine poate trimite valoare in maximum 10 minute oriunde pe glob;

  • Problema increderii si a posibilitatii de verificare. Pana acum aveai nevoie de increderea intr-un intermediar pentru tot ce tine de finante. Intermediar pe care nu aveai cum sa il verifici daca este corect. Cu noua tehnologie a banilor nu mai ai nevoie de increderea intr-un intermediar. Totul poate fi verificat. Ai nevoie de incredere doar atunci cand nu poti verifica.

  • Problema imuabilitatii. O tranzactie in sistemul clasic poate fi reversibila. In noul sistem nimeni si nimic nu poate modifica tranzactiile. Tranzactiile sunt imuabile.

  • Problema guvernarii arbitrare. In sistemul clasic exista o mana de oameni care pot guverna cum vor ei politica monetara a planetei, ei detin monopolul de productie si puterea de decizie. Banii 2.0 au o guvernare descentralizata si este legata de realitatea obiectiva prin termodinamica si fizica. Guvernarea se bazeaza pe o politica monetara clara si verificabila scrisa in codul sursa fara posibilitatea de modificare. 

  • Problema costului inexistent in cresterea masei monetare. Daca pana in prezent inflatia era inevitabila prin simplu fapt ca nu exista un cost in productia monetara, asta incurajand lacomia celor care sunt aproape de presa de tiparit, acest lucru s-a schimbat. Banii 2.0 au un cost de productie din ce in ce mai ridicat prin politica monetara stabilita din prima zi, care spune ca odata la 4 ani se injumatateste cantitatea monetara care intra in circulatie. Deci, odata la 4 ani, pentru a obtine aceeasi cantitate de bani cel putin, se dubleaza cantitatea de resurse finite de care ai nevoie. Acest lucru nu poate fi modificat. Pe scurt, nu exista inflatie, si productia acestor bani este mai dificiala decat producerea oricăruioracarui alt lucru de pe pamant. Politica monetara previne ca dezvoltarea tehnologica sa poata sa reduca costul de productie a acestei noi forme de bani prin ajustarea dificultatii de minerit.

Cum ar fi sa existe aceasta noua tehnologie a banilor, Bani 2.0?

In povestea de la inceputul acestui articol ti-am ilustrat cum dezvoltarea tehnologica reduce costul de productie a oricarui bun sau serviciu. Si cum acest fapt face ca lucrurile sa se ieftineasca in raport cu masa monetara fixa.

Intr-o lume in care productia monetara nu poate fi eficientizata la fel ca productia serviciilor sau a produselor, unde banii sunt absolut ficsi si imposibil de produs peste un numar limitat, cei care vor adopta aceasta nouă forma de bani vor avea o putere mai mare de cumparare in viitor doar prin simplu fapt ca tehnologia poate reduce costurile bunurilor si ale serviciilor din circulatie dar nu poate reduce costul producerii de noi unitati monetare. 

Din contra, in aceasta lume, productia monetara devine din ce in ce mai costisitoare cu cat inaintam in timp. 

Puterea de cumparare a acestei noi forme de bani va avea o crestere constanta direct proportionala cu dezvoltare tehnologica globala care va ieftini bunurile si serviciile

Cum ar fi daca acea poveste ar fi reala? Cum ar fi sa existe niste bani care sunt imposibil de produs peste o anumita limita? Cum ar fi sa existe o forma de bani care in loc sa le scada, sa le creasca puterea de cumparare in timp?

Aceasta tehnologie a banilor 2.0 exista din 2008 si se numeste Bitcoin cu “B” mare, iar banii acestei tehnologii sunt numiti bitcoin cu “b” mic.

In acest moment nu toata lumea este constienta de aceste proprietati ale acestei noi tehnologii monetare numite Bitcoin.

Ieftinirea tuturor lucrurilor a inceput deja exact ca in povestea insulei.

Chiar daca bitcoin a cazut cu 70% de la record, e destul sa privim in urma si putem observa cum toate lucrurile s-au ieftinit in raport cu aceasta noua forma de bani.

Hai sa ne uitam in urma cu doar 10 ani sa vedem.

Sursa

In urma cu 10 ani puteai cumpara o locuinta in SUA cu aproximativ 14.600 bitcoin. Acum, cu 14.600 bitcoin iti cumperi 900 locuinte. In prezent o locuinta in SUA, are pretul mediu de aproximativ 16 bitcoin (BTC).

Asta e doar un exemplu, dar daca te uiti in trecut, toate lucrurile s-au ieftinit in raport cu BTC: combustibil, lemn, zahar, aur, argint, masini etc….

Poti spune ca 10 ani e mult, dar chiar si in ultimii 5 ani totul s-a ieftinit in raport cu BTC. Mai jos e o poza cu costul caselor din SUA in raport cu bitcoin in ultimii 5 ani.

Intr-o lume in care tehnologia permite eficientizarea si reducerea costului la toate produsele si serviciile mai putin la mijlocul monetar prin care se face comertul, acesta va avea o putere de cumparare din ce in ce mai mare in timp.

Pentru cei care vor economisi in aceasta noua forma de bani viitorul va fi din ce in ce mai usor  . 

Cand e bine “sa vindem” Bitcoin?

Bazandu-ne doar pe economia de baza a pietei libere care de-a lungul istoriei a incurajat inovatia si competitivitatea,si dand la o parte tot ce tine de specultie si trading, putem observa ca acestei noi forme de bani ii va creste constant valoarea in timp.

Asta poate fi ilustrata in urmatoarea formula:

Infinit supra 21.000.000 BTC. Unde:

Infinit reprezinta toate bunurilelucrurile si serviciile care se vor produce in viitor din ce in ce mai ieftin datorita tehnologiei, pietei libere si competitivitatii;

si 

21.000.000 reprezinta masa monetara absolut maxima care se va produce vreodata in aceasta noua tehnologie monetara si care este imuna la dezvoltarile tehnologice prin ajustarea dificultatii de minerit (o sa vorbesc intr-un alt articol ce este aceasta ajustare).

Stiind asta putem deduce ca, decizia de “a vinde” bitcoin in schimbul unei forme de bani inferioare tehnologic este ca si cum ai vrea sa treci de la internetul de mare viteza accesibil azi, la dail-up. 

In realitate, cand “vinzi bitcoin” pentru dolari, faci o schimbare de tehnologie monetara.

Faci o schimbare, schimbi o tehnologie superioară de bani pentru una inferioara, corupta, careia ii scade constant valoarea.

Acum putem raspunde mai clar:

Cand e bine “sa vindem” Bitcoin?

Raspuns: Ideal, NICIODATA. 

Poate te intrebi socat “Cum? Niciodata?”

Bazandu-ne pe faptul ca este o tehnologie noua si superioara de bani care cel mai probabil se va aprecia in raport cu bunurile si serviciile datorita propritatilor pe are le are, ideal ar fi sa nu-l vindem niciodata.

De ce ai vinde ceva care se aprecieaza in medie cu peste 50% pe an?

Revenind la inceputul articolului unde ziceam de calitatea intrebarilor pe care ni le adresam. Acum, intelegand mai profund ce e Bitcoin intrebarea corecta este:

Cum putem beneficia de lichiditate fara sa schimbam o tehnologie superioara de bani pentru una inferioara?

Solutia cea mai buna este sa iei imprumut bani fiduciari oferind bitcoin ca si garantie. Asa poti beneficia de lichiditate, fara sa renunti la o forma de bani superioara in favoarea uneia inferioare.

Sunt cateva site-uri unde poti gira cu bitcoin ca sa iei imprumut bani fiduciari.

Viitorul apartine celor care inteleg Bitcoin

∞ / 21M BTC => BTC = ∞. 

Acest articol ilustreaza doar unul dintre multele argumente care creează un scenariu pozitiv in viitor pentru bitcoin.

Din 2008 avem o noua forma de bani care creste in popularitate. Chiar in acest moment asistaem la un vot intre sistemul clasic si cel nou, intre standardul fiduciar si standardul Bitcoin si,  uitandu-ne pe un grafic, putem obeserva cum de 14 ani din ce in ce mai multa lume voteaza Standardul Bitcoin.

Nu este tarziu sa inveti despre Bitcoin, nu este tarziu sa-ti schimbi viata cu ajutorul Bitcoin. E nevoie de rabdare si curiozitatecurioziatate. Bitcoin nu te va face bogat peste noapte ci te va face bogat intr-un ritm mai lent dar sigur.

Daca ai citit pana aici cel mai probabil tu vei face parte din categoria de oameni care va avea un viitor linistit si lipsit de problemelipsuri materiale / financiare. Cu cat vei intelege mai bine Bitcoin, cu atat vei dori sa ai mai mult si cu cat detii mai mult, cu atat viitorul tau va fi mai usor.

Bitcoin, din punctul meu de vedere, este o ocazie unica in viata da a acumula avere pentru urmatoarele generatii.

InstabilitateaVolatilitatea lui este doar pretul pe care trebuie sa il platim pentru a beneficia de viitorul lipsit de griji materiale. 

Iti multumesc ca ai urmarit acest video sau ca ai citit articolul. 

Daniel

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept