Te salut!
Intrerupem programul normal de noutati 😄
Zilele trecute ni s-a cerut pe mail sa abordam un anume subiect. Ne-am conformat rapid si azi vei afla:
7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STII INAINTE DE A ACHIZITIONA UN PORTOFEL HARDWARE
- Ce este un portofel hardware?
- Tipuri de portofel hardware
- Functionalitatea portofelelor hardware
- De ce ai nevoie de un astfel de portofel?
- Cat de safe esti cu un astfel de portofel?
- Ce se intampla in cazul unui furt?
- Backup si recuperare
1.Ce este un portofel hardware?
Acesta este un dispozitiv care se conecteaza la computerul tau, unde tu ulterior vei initia o tranzactie utilizand un program anume de pe telefonul, laptop-ul sau tableta ta, iar in acest timp procesarea tranzactiei se efectueaza pe portofelul hardware cu ajutorul unui cip ori a unui procesor complet izolat.
Nu comunica in mod direct cu internetul, deci nu este expus atacurilor din partea criminalilor cibernetici. Astfel, acest tip de portofel reprezinta unul dintre cele mai sigure modalitati in care iti poti stoca fondurile.
2.Tipuri de portofel hardware
Exista mai multe tipuri:
- Trezor;
- Ledger;
- KeepKey;
- BitBox02,;
- Archos;
- ColdCard;
- CryptoTag;
- SafePal S 1;
- CoolWallet S;
- Elipal;
- Opendime s.a.m.d.
Cele mai populare sunt Trezor Model One, Trezor Model T, Ledger Nano S, Ledger Nano X si Ledger Stax (aparut chiar ieri pe site). Acestea sunt expediate si in Europa, pretul fiind cotat pe site in euro/lei.
Site-ul oficial de la Trezor: https://trezor.io/
Site-ul oficial de la Ledger: https://www.ledger.com/
3.Functionalitatea portofelelor hardware
Dupa ce ti-ai ales un model, in functie de cerintele/proprietatile pe care doresti sa ti le indeplineasca/sa le aiba, pasii urmatori vor fi destul de similari:
- Primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa comanzi dispozitivul ales doar de la producator, de pe site-ul oficial sau de la un distribuitor oficial, certificat de producator. Anumiti comerciantii privati pot manipula dispozitivul in scopuri proprii. Exclus sa il comanzi de pe olx, Emag sau alte astfel de site-uri, pentru ca risti sa iti fie furate fondurile!
- Verifica imediat pachetul in momentul in care il primesti si asigura-te sa nu fie rupte sigiliile pentru a preveni incercarile de frauda.
- Urmeaza instructiunile din Ghidul de pornire rapida. De fel trebuie sa instalezi un software pe dispozitivul final si sa iti conectezi portofelul la computer.
- Creeaza o copie de rezerva de la seed-ul tau (cele 12 sau 24 de cuvinte ale portofelului tau ca sa iti recunoasca cheile tale private) pentru a iti putea restaura portofelul in cazul unui furt sau a unei deteriorari ale sale. In momentul creari copiei de rezerva ai cateva optiuni: fie o memorezi, fie o scrii intotdeauna pe o foaie sau pe placute din inox inoxidabil pe care le gasesti la noi pe site: https://iblock.ro/produs/kryptodots-placute-din-inox-pentru-backup-la-cele-12-24-cuvinte-ale-portofelului-tau-cu-criptomonede-ledger-nano-s-x-trezor-one-t-exodus-electrum-metamask-trust-wallet-etc/ . Intotdeauna copia trebuie sa o ai tinuta in mediul fizic, niciodata in mediul online (sa nu iti notezi cuvintele in laptop, telefon, sa le trimiti pe mail sau prin mesaje), deoarece risti sa iti fie mai apoi compromise fondurile.
- Alegerea unui PIN sau a unei parole pentru portofel ca sa il protejezi de un acces nedorit.
- Ca sa te asiguri ca ai notat cuvintele bine, greseste intentionat PIN-ul pana te pune sa introduci acele 12/24 cuvinte, iar daca le introduci corect, doar atunci iti poti pune fondurile in portofel.
„Gandeste-te cum ar fi sa gresesti cele 24 de cuvinte si dupa 5 ani sa iti pierzi Trezor-ul, sa iti cumperi unul nou, sa fii nevoit sa introduci cuvintele, dar sa constati ca nu iti poti accesa fondurile pentru ca un cuvant e gresit. Nu iti doresti acest lucru, de aceea:
1.Sa zicem ca ti-ai luat Trezor, ai noat cele 24 cuvinte;
2.Il resetezi din fabrica si le adaugi;
3.Daca totul e ok, inseamana ca ti-ai notat bine cele 24 de cuvinte si nu ai surprize in viitor.” – Daniel Ses
- Retine: fraza secreta o introduci doar in momentul in care vrei sa configurezi un nou portofel, nu trebuie introdusa la fiecare tranzactie.
- Cele 24 de cuvinte iti genereaza tie cheia privata care este stocata pe portofelul hardware (trezor, ledger etc)
- Fondurile tale sunt in registru contabil de pe blockcahin, portofelele hardware iti tine doar cheia privata intr-un mediu offline mult mai sigur decat mediul online. Cand faci o tranzactie, folosesti portofelul fizic (hardware) pentru a semna cu cheia privata stocata pe el. Deci, mai conclud odata: fondurile nu sunt pe trezor/ledger, sunt inblockchain. Aceste dispozitive stocheaza cheia privata. Cele 24 de cuvinte sunt un back-up la cheia privata. Oricine are acces la cele 24 de cuvinte are acces la cheia privata, deci poate muta fondurile in registru distribuit din blockchain.
4.De ce ai nevoie de un astfel de portofel?
Ca investitor in criptomonede iti doresti cu siguranta ca fondurile tale sa nu fie partase vreunui atac din partea hack-urilor sau pierdute pe baza vreunui faliment din partea exchange-urilor si in plus cred ca iti doresti sa fii stapan pe propriile tale chei. De aceea cu un astfel de portofel ai acces la cheile tale private, iti poti controla fondurile.
Un portofel hardware este cel mai sigur mod de a-ti stoca criptomonedele, deoarece tranzactiile sunt initiate direct de pe dispozitiv, iar cheile private nu parasesc niciodata dispozitivul. Nici macar un calculator infectat cu virusi sau programe malware nu iti poate pune in pericol fondurile detinute.
Printre avantajele detinerii unui astfel de portofel se numara:
- gestionarea mai multe adrese doar cu un singur dispozitiv;
- multe dintre modele accepta diferite criptomonede;
- tranzactiile necesita intotdeauna confirmarea prin intermediul dispozitivului. Acest lucru difera de portofelele software, de exemplu online sau ca aplicatie pe un smartphone, unde nu ai nevoie de al doilea dispozitiv. Acest lucru face operatia mai complexa, dar mai sigura datorita securitatii ridicate.
5. Cat de safe esti cu un astfel de portofel?
In momentul de fata, cu un portofel hardware oferi criptomonedelor tale o securitate asigurata, protejandu-te de hackeri, virusi, fraude, falimente sau alte atacuri posibile.
Totusi tine de tine sa ai grija de propriu portofel si fondurile tale, pentru ca el nu te poate proteja de tranzactiile pe care tu le poti efectua gresit. Mai exact daca trimiti o suma mai mare decat ar trebui catre o adresa gresita e aproape imposibil sa mai recuperezi aceea suma. Deci, verifica de 2-3 ori atat suma, cat si adresa inainte de a trimite.
6.Ce se intampla in cazul unui furt?
Intotdeauna exista un risc in orice, toata responsabilitatea sta in mainile tale, daca ai grija de portofelul si seed-ul tau acest risc poate fi eliminat. Toate tipurile de portofele hardware sunt protejate de un PIN ori de o parola. Daca iti stochezi bine seed-ul in offline nu risti sa fii victima vreunui furt. In cazul in care uiti PIN-ul de la portofelul tau poti folosi seed-ul sau copia de rezerva (cele 24 de cuvinte) pentru a-ti restaura cheile private care iti ofera acces la criptomonedele tale.
7.Backup si recuperare
Ai grija si examineaza optiunile de backup ale portofelului tau. Trebuie sa iti notezi un seed de recuperare format din 12 sau 24 de cuvinte. Prin operatiunea respectiva, vei crea o copie a vechiului portofel pe noul portofel, unde evident poti avea acces la fondurile tale din trecut prin configurarea aceluiasi seed pe aceasta.
Pastrarea copiei de rezerva este extrem de importanta, mai ales daca ai de gand sa pastrezi o suma considerabila in acest portofel. Notarea acestor 12 sau 24 de cuvinte o poti face atat pe o foaie de hartie, cat si pe placutele din otel inoxidabil. Diferenta intre cele 2 optiuni e ca foaie se poate uda sau arde, deci risti sa iti pierzi fondurile daca nu ai memorat cuvintele, in schimb pentru placutele din inox focul sau apa nu reprezinta o problema.
Placutele le gasesti aici: https://iblock.ro/produs/kryptodots-placute-din-inox-pentru-backup-la-cele-12-24-cuvinte-ale-portofelului-tau-cu-criptomonede-ledger-nano-s-x-trezor-one-t-exodus-electrum-metamask-trust-wallet-etc/
Cum am mai spus pe parcursul acestui mail, notarea cuvintelor in mediul digital nu este recomandata.
La final, afla parerea catorva persoane din grupul nostru de Telegram – Doar Bitcoin despre portofelele hardware:
Si…
P.S. Daca doresti sa comanzi trezor, poti folosi linkul nostru de afiliat: https://trezor.go2cloud.org/aff_c?offer_id=148&aff_id=32320
MEME-UL ZILEI