Satoshi începe revoluția Cripto

„Am văzut multe revoluții tehnologice uimitoare în decursul istoriei umanității. Presa tipografică a lui Guttenberg a pus la dispoziție cărțile maselor de oameni.

Presa tipografică a lui Guttenberg

Telegraful a permis comunicări grosiere, dar rapide, pe distanțe mari.

Mai recent, computerele personale au sporit considerabil productivitatea omului, conducând la crearea internetului, a comunicațiilor digitale și la apariția jurnalismului cetățenesc, ținând cont de faptul că fotografiile de la evenimente importante sunt încărcate aproape instantaneu pe Twitter și pe alte rețele sociale prin intermediul telefoanelor inteligente, care sunt și ele niște mici computere. Însă, până relativ recent, sistemul monetar a rămas cumva neatins de o revoluție majoră. 

(Reducere 20% Cod „Satoshi” pentru „Cartea lui Satoshi” – Comandă acum)

Cum a apărut și de ce a dispărut Satoshi?

Statuia lui Satoshi Nakamoto din Ungaria

Bitcoin a fost creat de o persoană anonimă (sau de un grup anonim de persoane) cunoscută sub numele de Satoshi Nakamoto. La momentul în care Nakamoto a făcut prima sa postare publică anunțând cartea albă a Bitcoin (whitepaper), era doar un utilizator anonim ca milioane de alți utilizatori care postau pe forumurile de pe internet.

Noul său software era pe atunci în fazele incipiente de dezvoltare și Bitcoin era doar un experiment în primele stadii. Interacțiunea lui Satoshi se limita la schimburi de e-mailuri și a durat puțin peste doi ani. De atunci, nu am mai auzit nimic de el.

Aproximativ la vremea ultimei sale postări, valoarea bitcoin creștea vertiginos și mass-media începea să o observe. Când bitcoin părea gata să explodeze și începea să atragă interes serios, Satoshi Nakamoto s-a retras din viața publică.

După câțiva ani, Satoshi a devenit un fel de figură iconică și retragerea sa nu a făcut decât să amplifice misterul care îl înconjura. Identitatea lui este irelevantă pentru binele Bitcoin, deoarece codul are sursă deschisă și este actualizat și îmbunătățit constant, chiar și în acest moment în care vorbim.

Însă înțelegerea mentalității persoanei (sau grupului de persoane) misterioase din spatele acestei tehnologii noi și minunate se va dovedi cu siguranță interesantă. 

„Viața publică” de doi ani a lui Satoshi care se suprapune cu dezvoltarea și lansarea Bitcoin a început cu publicarea lucrării sale „Bitcoin: un sistem electronic de bani de la egal-la-egal”, pe care l-a anunțat în data de 1 noiembrie 2008, pe lista de e-mailuri despre criptografie.

(Reducere 20% Cod „Satoshi” pentru „Cartea lui Satoshi” – Comandă acum)

La momentul respectiv această lucrare putea fi descărcată de pe un domeniu cu numele bitcoin.org, care fusese înregistrat cu câteva luni mai devreme, în data de 18 august 2008, prin anonymousspeech.com. În data de 9 noiembrie 2008, proiectul Bitcoin a fost înregistrat pe SourceForge.net și, la începutul anului 2009 a fost creat blocul de geneză.

Pentru a înțelege blocul de geneză, imaginează-ți un registru contabil care adaugă pagini noi (blocuri) în fiecare zi și conține arhiva tuturor tranzacțiilor care s-au făcut vreodată cu bitcoin.

Prima pagină a acestei cărți este numită blocul de geneză, care va fi explicat în detaliu în următorul capitol. Satoshi a încorporat această ofertă interesantă în blocul de geneză ca referință la intervențiile statului pentru salvarea băncilor, fenomen ce se petrecea la momentul respectiv.

The Times, 3 ianuarie 2009

CANCELARUL ESTE PE CALE SĂ ACORDE AL DOILEA AJUTOR PENTRU SALVAREA BĂNCILOR

Satoshi, în blocul geneză

Salvarea băncilor a fost și este încă ceva extrem de neplăcut, în special pentru libertarieni, care au caricaturizat mediul nostru politic și economic cu următorul citat: „Privatizați câștigurile și socializați pierderile”.

Șase zile mai târziu, în data de 9 ianuarie 2009, Nakamoto a publicat codul sursă pentru versiunea Bitcoin 0.01 peSourceForge.net. La momentul când a fost scrisă această carte (martie 2014), Bitcoin era la .8.6.

Ultima postare a lui Satoshi a fost făcută pe forumul bitcointalk.org în data de 12 decembrie 2010. Ultima sa comunicare cunoscută este un e-mail privat trimis după câteva luni lui Gavin Andresen, Lead Core Developer în prezent la proiectul Bitcoin.

Mai jos, poți vedea o diagramă a datelor comerciale publice de pe bitcoinmarket.com, prima platformă de schimb pentru Bitcoin, care nu mai este funcțională acum.

După cum poți vedea, valoarea bitcoin a crescut de la zece cenți la un dolar într-o perioadă foarte scurtă de timp. La momentul ultimei postări a lui Satoshi pe forum, bitcoin valora aproximativ 25 de cenți și se apropia de 30 de cenți per bitcoin. 

GRAFICUL 1 – O DIAGRAMĂ TIMPURIE A PREȚULUI BITCOIN ÎN DOLARI

Această carte este o colecție a postărilor și scrierilor publicate sub numele lui Satoshi pe diverse forumuri și incluse în schimburile de e-mailuri.

Am ales să exclud postările de natură tehnică, cum ar fi cele referitoare de cod, compilarea software-ului și operațiuni tehnice detaliate ale software-ului Bitcoin.

Vei observa că sunt discutate câteva subiecte interesante; unul, îndeosebi, implică „problema generalilor bizantini”, anterior considerată de nerezolvat, care descrie dificultatea comunicării într-un mediu în care nu poți avea încredere.

(Reducere 20% Cod „Satoshi” pentru „Cartea lui Satoshi” – Comandă acum)

Unele dintre comentariile lui Satoshi se referă la știrile care au apărut atunci când Bitcoin a început să atragă atenția presei.

Un astfel de eveniment a fost atunci când PayPal a încetat să proceseze plățile pentru WikiLeaks, o organizație jurnalistică nonprofit dedicată publicării unor informații selecte, secrete și clasificate puse la dispoziție de surse anonime. Un articol ulterior publicat în revista PC World a presupus cum ar putea beneficia WikiLeaks de pe urma Bitcoin.

Postarea lui Satoshi pare să indice că acesta nu se simțea prea confortabil cu ideea că Bitcoin primește acest fel de atenție și că nu este pregătit pentru o astfel de relație, cel puțin nu încă:

AR FI FOST FRUMOS SĂ PRIMIM ACEST SOI DE ATENȚIE ÎN ORICE ALT CONTEXT. WIKILEAKS A LOVIT VIESPARUL CU PICIORUL ȘI ROIUL SE ÎNDREAPTĂ CĂTRE NOI.

Satoshi Nakamoto

Cât de mult a influențat acest eveniment decizia lui de a se „retrage” din dezvoltarea Bitcoin nu se știe, dar sincronizarea este cel puțin interesantă. Este important și faptul că această postare a fost scrisă cu numai nouăsprezece ore înainte de ultima sa postare pe forum, anunțarea versiunii Bitcoin 0.3.19.

Mulți jurnaliști și cercetători au încercat să identifice cine ar putea fi persoana din spatele numelui Satoshi Nakamoto. Până acum, s-au făcut cel puțin trei încercări de a-l identifica.

Alegerile tipice au fost cercetători cunoscuți în domeniul criptografiei, niciunul pe numele real Satoshi Nakamoto. Toate s-au dovedit a fi false și toți au negat că sunt Satoshi Nakamoto.

Însă, recent, o revistă pretinde că a identificat un bărbat din California, un inginer cu numele real Dorian Satoshi Nakamoto, și care ar fi acel Satoshi Nakamoto care a creat Bitcoin. Dorian Nakamoto a negat acest lucru și eu tind să-l cred.

Dorian Nakamoto

În primul rând, Dorian Nakamoto nu dă dovadă de cunoștințele de limbă engleză pe care le are Satoshi Nakamoto de la Bitcoin și care se văd în postările sale. Ce este relevant pentru această carte în ceea ce privește acest episod este faptul că acesta l-a determinat pe Satoshi Nakamoto al Bitcoin să rupă tăcerea și să posteze următorul mesaj pe forumul p2pfoundation, în ziua de vineri, 7 martie 2014:

NU SUNT DORIAN NAKAMOTO.

7 martie 2014, p2pfundation Satoshi Nakamoto

După cum vei vedea în această carte, răspunsurile lui Satoshi au vizat multe dintre cele mai comune întrebări și critici la adresa Bitcoin și sunt încă pertinente. Bănuiesc că, dacă ar mai fi implicat în dezvoltarea Bitcoin și dacă ar putea fi intervievat, scrierile din această carte ar reflecta tipurile de răspuns pe care l-ar da Satoshi.

Orice se va întâmpla cu Bitcoin, faptul că acest software a deschis mintea lumii la un concept nou este indiscutabil. Fiind un cod cu sursă deschisă, a permis multor altor monede digitale distribuite să intre în scenă. Deși cele mai multe dintre acestea nu reprezintă o inovație semnificativă – doar varierea masei monetare, viteza de confirmare a tranzacțiilor (în Bitcoin, termenul este de creare de bloc) sau algoritmul de criptare computerizată –, doar câteva monede noi care au încorporat caracteristici sau concepte noi și semnificative sunt în curs de dezvoltare.

(Reducere 20% Cod „Satoshi” pentru „Cartea lui Satoshi” – Comandă acum)

O astfel de monedă este „Truthcoin”, descrisă ca o piață de predicție a bitcoin susceptibilă de îmbunătățire, neavând nevoie de încredere, descentralizată, imună la cenzură, compatibilă cu stimulentele[1].

Ethereum (vezi ethereum.org) este altă monedă digitală care, conform creatorului său, va permite utilizatorilor să codeze tipuri de tranzacții avansate, contracte inteligente și aplicații descentralizate în blockchain (registrul public uriaș al Bitcoin, a cărui dimensiune crește zilnic).

Bitcoin a dat astfel naștere unei revoluții în tehnologie care valorifică puterea internetului, altă inovație care a schimbat lumea.”


[1] Compatibilitatea stimulentelor, în teoria jocurilor și în economie, este o stare care apare atunci când stimulentele care motivează acțiunile participanților individuali sunt în concordanță cu respectarea regulilor stabilite de grup. 


Cartea lui Satoshi o capodoperă a istoriei cripto

Mai sus ai citit un fragment din „Cartea lui Satoshi – Colecția de scrieri ale creatorului Bitcoin Satoshi Nakamoto” de Phil Champagne. Autorul, Phil Champagne a cules informațiile pentru carte în anul 2014. A înteles încă de pe atunci ce e Bitcoin și a ajuns unul dintre multi-milionarii cripto la fel cum si noi ne dorim.

Iți multumesc din suflet că ești abonat iBlock și de asta încă nu am anunțat pe nimeni altcineva de lansarea cărții. Doar tu și ceilalți membrii abonați la newsletter știti de codul de reducere de 20%Satoshi„.

Comanda acum, si contribuie la viitorul tau prin intelegerea mai profunda a acestui domeniu.

În 5 zile expiră codul „satoshi” și reducerea dispare

Daca ai citit până aici, îți dorești cartea dar ai intrebari, te rog raspunde-mi la acest mail și o să te ajut sa le clarifici.

Daniel

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept