Problema pe care o ai dar nu esti constient de ea..

Conversatie cu un fost coleg de scoala cand bitcoin a atins 15k.

– Am pierdut 5k in Terra/ LUNA si acum 25k in FTX… Sunt disutrus!! Imi zice un fost coleg de scoala..

– De ce nu m-ai sunat sa vorbim inainte sa faci orice miscare in cripto??? Imi pare rau.. Ii spun eu.

– Totul e o mare TEAPA! Nu mai vreau sa aud de Bitcoin, cripto de nimic.. E plin de mafioti si hoti..

– Ce legatura are Bitcoin cu faptul ca tu ti-ai dat banii unor „mafioti”?

– Totul e o TEAPA, Bitcoin e un PONZI si din cauza lui au cazut toate…

– Cand ai cumparat cripto ce pret avea Bitcoin?

– Cam 30k..

– Bun.. Deci tu dai vina pe Bitcoin ca ai pierdut toti banii in FTX si LUNA? Daca in loc de LUNA si FTX luai Bitcoin si-l tineai in wallet-ul unde doar tu detii cheile, acum mai pierdeai toti banii?

– Nu toti, 50% :))

– Nu-i amuzant, tu ai piedut 30k aruncand banii in ceva, in ce nu intelegi. Gresala ta si a multor persoane este ca vreti rezultate imediate si va dati banii unor persoane care nu le cunoasteti… Alea sunt corupte in majoritatea cazurilor si asa pierdeti banii.

– Nu inteleg, nu i-am dat nimanui banii. Am luat cateva criptomonede pe care le-am tinut pe FTX.

– Pai daca LUNA a fost lansata de Do Know & Co, cand ai cumparat-o, indirect, i-ai dat banii lui. Daca ti-ai tinut monedele pe FTX pe langa faptul ca le-ai dat banii indirect fondatorilor acelor monede, ti-ai dat acordul ca altcineva sa aiba grija de ele. Banii tai au trecut prin cel putin 2 tipuri de intermediari sau „mafioti” cum le zici tu. Au plecat de la tine au ajuns indirect la fondatorii si echipele proiectelor si dupa le-ai dat lui SBF de la FTX. Si acum dai vina pe Bitcoin… :))) Esti amuzant tare..

– Se va duce si ala la 0!

– Treaba ta, cu atitudinea asta vei ramne sarac. Vei intra in tot ce e „HOT” la momentul respectiv, vei pierde mai mult decat vei castiga, va trece timpul, bitcoin se va dubla, tripla si a trecut oportunitatea pe langa tine ca tu voiai sa faci 1000 x-uri.

Crezi ca, colegul acesta de scoala al meu si-a invatat lectia?

Iti spun eu: Nu.

Bitcoin acum este 27.000$.

Daca era cumpatat si investea majoritatea banilor in Bitcoin, sau nu investea deloc pana nu intelegea acest domaniu… Nu exista o pierdere de aproape 100%.

De ce ai intrat in cripto?

Probabil Ai intrat in acest domeniu pentru ca ai vrut sa-ti schimbi viata, sa devii liber financiar, sa-ti platesti ratele la casa etc..

Ai inceput sa te „documentezi” de pe youtube despre anumite proiecte si a inceput sa te pasioneze…

Cel mai probabil ai inceput sa inveti 2 lucruri: 

– Altcoins

– Trading

Nu prea ai invatat despre Bitcoin, ai sarit direct sa faci bani.

„Cu bitcoin faci 2x / 3x, nu are sens cand poti face 100x cu altele mai ieftine”

Investitor crypto

Ce probabil nu stiai, este ca dorinta asta de a face bani a fost „momeala” pentru niste „insiders” sa te folosesasca.

Acum e liniste in piata si putem sa analizam ce greseli am facut, ca sa nu le mai facem si sa indeplinim cu adevarat obiectivul de a avea o viata mai frumoasa.

Ce ne „invata” „Crypto” ca incepator:

  1. Ne invata povesti, narative, de la diferite proiecte care sunt in 99% dintre cazuri, experimente scrise in dorinta de a creea utopii, lumi ideale sa atraga naivii ca niste VC-uri sa se imbogateasca.
  2. Ne invata ca proiectele cripto sunt descentralizate (fals). – Cand de fapt, proiectele cripto sunt intreprinderi comune a unor indivizi si depind de acei indivizi, prin urmare nu sunt DESCENTRALIZATE.

    E important sa fii constient de asta. Daca au un CEO/fondator activ, nu sunt descentralizate.

  3. Ne invata ca Blockchain-ul este viitorul si majoritatea companiilor mari folosesc deja Blockchain-ul (fals)– Este doar PR, care functioneaza in Bull market – Blockchain-ul are sens doar intr-o retea publica distribuita de participanti.

    Astfel poate garanta principiile care stau la baza acestui domeniu: imuabilitate, rezistenta la cenzura, descentralizare, neutralitate etc..

    Singurul „usecase” valid este in tehnologia banilor.

    Restu sunt inca experimente. De curand META, compania mama a aplicatiei instagram a renuntat la implmentarea NFT-urilor.

    In Bull makret profita de trend si in bear market se dovedeste ca faceau doar PR.

    La fel s-a intamplat si 2017, cu alte companii precum DHL.

  4. Ne invata ca Sistemul financiar global este corupt (adevarat) si avem nevoie de „Crypto” ca sa rezolvam asta (fals).

    Proiectele si domeniu criptomonedelor alternative este mai corupt ca si sistemul financiar fiduciar. Nu crezi? Hai sa ne amintim de Celsius, FTX, blockfi, LUNA etc..

    Deci Crypto nu rezolva problemele sistemului financiar global ci le accentueaza prin intermediari si mai corupti.

    Cand zic „Crypto” nu zic Bitcoin.

    Bitcoin este sistemul monetar de care avem nevoie.

    El nu intra in categoria „Crypto” pentru ca nu are intermediari de care sa depinda. E neutru.

    Daca nu are intermediari nu exista coruptie.

    Cand ai cheile portofelului tau de Bitcoin, intre tine si BTC-ul tau nu e nimeni.

    Asta este adevarata inovatie. Asta da adevarata valoare intrinseca a Bitcoin.
  5. Ne invata Cum sa facem trading si sa investim pe termen lung in „proiecte de viitor” (probabilitate mica)

    Istoria ne arata ca, in 2 bull run-uri nu au existat criptomonede care sa bata randamentul bitcoin, pentru oamenii de rand.

    Doar pentru cei care le-au creat.

    Iar acestia au fost de cele mai multe ori suficient de smart sa acumuleze si mai mult bitcoin. Vezi exemplul EOS si block.one.
  6. Ne invata ca „Crypto” este trading cu „futures” pe proiecte care au 0 valoare in realitate…

    Un loc in care daca intri slabe sanse sa faci profit constant, e doar o chestiune de timp pana esti nimicit in fata Market Makerilor. (Nu zic ca e imposibil, probabil dupa 5-10 ani de munca 10 ore pe zi, vei reusi sa fii de succes. Dar nu cred ca esti dispus sa dai 5-10 ani din viata ta sa inveti trading. Asta presupune sa-ti schimbi profesia.)

Cam asta te invata crypto: Cum sa faci bani rapid.

Odata ce ai intrat in „crypto” ca si incepator ai intrat intr-o simulare menita sa te tina departe de adevar prin tentatia imbogatirii rapide. Astfel tu crezi ca te educi, invatand despre narativele criptomonedelor alternative sau trading.

Cand de fapt, ce faci este o pregatire pentru a deveni „carne de tun” pt insiders.

Dar din pacate tu nu esti constient de acest lucru. Si daca ai vrea, nu ai sti cu ce sa incepi.

Daca gasesti pe unul ca mine care iti zice cu ce sa incepi cel mai probabil nu l-ai asculta.

Gresala nr 1..

Gresala numarul 1 este ca nu incepem cu inceputul. Cu bazele. Adica, nu invatam initial despre Bitcoin si abia dupa despre criptomonedele alternative.

Acest lucru e o gresala pentru ca, tot ce „inveti” despre „crypto” e de fapt o propaganda. Iar cineva va profita de tine direct sau indirect.

„Crypto” e doar promisiunea cu care esti atras. Tu esti produsul, de pe urma caruia „insiderii” si Market Makerii fac bani.

Dar la inceput e greu sa iti dai seama de asta, intri in febra cresterilor si speri sa faci si tu 100x ca si colegul tau de munca.

(Care apropo, chiar daca a facut 100x cel mai probabil nu a vandut si intr-un final tot sarac a ramas.)

Da, de fapt cam totul e un gambling.

Ce puteam face mai bine? 

Sa incepem cu inceputul si sa invatam despre fundamentele acestei piete, abia dupa despre restu. 

Ce ne invata Bitcoin?

  1. „Verify, don’t trust”-> Sa verifici si sa nu ai incredere. (asta te scapa de pierderea banilor in altcoins, gen Luna, FTT etc)
  2. Not your keys, Not Your Bitcoin” -> Daca nu detii cheile, nu e bitcoinul tau. (Asta te salveaza de falimente, cum ar fi, celsius, ftx, blockfi)
  3. Ne mai invata ca, intre tine si banii tai nu trebuie sa existe un intermediar.
  4. Separarea banilor de stat –> Existenta unor bani neutri pe internet, fara lideri care sa decida politici monetare arbitrare (proiectele cripto functioneaza la fel ca sistemul fiduciar, au lideri care decid roadmap-ul si „politicile monetare”, inca o diferenta mare intre proiectele „crypto” si Bitcoin)
  5. Ca fiecare moneda bitcoin este legata de termodinamica si fizica care din start sunt niste resurse naturale, respectiv fiecare bitcoin care intra in circulatie intra cu un cost, nu este tiparit din nimic… (cum sunt monedele proiectelor cripto)
  6. Politica monetara prestabilita, predictibila care nu poate fi schimbata, guvernata de matematica nu de o mana de oameni ca in sistemul fiduciar sau in „crypto”, Proof of Work este increderea in matematica si fizica care de cand lumea functioneaza, Proof of Stake este increderea in oameni. Ca in sistemul fiduciar, cu cat ai mai multe monede, cu atat esti mai influent.

    Asta nu e valabil in cazul Bitcoin, poti avea 90% din monedele bitcoin si nu ai nici o influenta asupra protocolului…
  7. Ne mai invata despre cum functioneaza sistemul financiar fiduciar si cum poate fi imbunatati prin bani neutri. Odata ce stim diferentele intre bitcoin si banii fiduciari, putem sa intelegem mai bine „crypto” si unde se incadreaza…

    Uite o poza… 
Perceptia vs Realitatea in piata de criptomonede. Bitcoin datorita lipsei nevoii unui intermedier, nu face parte din categoria proiectelor cripto. Proiectele cripto sunt dependente de un intermediar, deci sunt ca si sistemul fiduciari clasic.

Perceptia vs Realitatea in piata de criptomonede.

Bitcoin datorita lipsei nevoii unui intermedier, nu face parte din categoria proiectelor cripto. Proiectele cripto sunt dependente de un intermediar, deci, sunt ca si sistemul fiduciari clasic.

Daca, ca si incepator inveti prima data despre Bitcoin si internalizezi principiile de baza, NU POTI FI PROSIT de alte proiecte, exchange-uri, influceneri etc…

Ai o super putere fata de restul participantilor si un avantaj foarte mare pe care daca vrei, il poti folosi in favoarea ta pentru a face avere.

Problema pe care o are investitorul cripto, dar nu este constient de ea este lipsa intelegerii Bitcoin.

Intelegerea Bitcoin este o necesitate in aceasta piata.

Daca nu ai aceasta intelegere, pierderea banilor este inevitabila.

Concluzia

Putem conclude ca Bitcoin este la fel de diferit de „Crypto” cum este de sistemul financiar fiduciar. 

Piata de criptomonede alternative se aseamana mai mult cu piata financaira clasica decat cu Bitcoin.

Odata ce am inteles asta, nu mai tratam bitcoin pe picior de egalitate cu orice alt proiect cripto.

Ne asumam riscuri mai constienti, pentru ca intelegem la ce ne expunem cand intram intr-un proiect „crypto”. 

Daca incepatorii care intra in acest domeniu ar incepe sa invete prima data despre Bitcoin si abia dupa despre restul proiectelor, probabil nu ar mai exista atat de multi „mafioti” care sa fuga cu banii naivilor.

Educatia adevarata incepe cu bazele in orice domeniu.

Nu putem construi un avion daca nu stim bazele fizicii.

Exact la fel este si in acest domeniu.

Daca incepi sa inveti despre experimentele criptomonedelor alternative, despre trading si alte forme de imbogatire rapida, nu prea ai cum sa ai rezultate, fara sa intelegi bazele fundamentale ale acestei piete.

Acesta scrisoare este mai degraba una de constientizare.

Nu este pentru a-ti spune ce sa faci. Nu l-am scris sa-ti zic: „Nu mai „baga” banii in proiecte cripto”.

Cine sunt eu sa-ti zic ce sa faci?

L-am scris pentru constientizare.

Odata ce intelegi Bitcoin, devii mai precaut.

Ai un standard de comparatie si esti constient de riscurile asociate fiecarei activitati din piata de criptomonede.

Astfel iti cresc sansele de reusita pe termen lung.

Suntem intr-un maraton, nu intr-un sprint.

Repet: Lipsa intelegerii bitcoin este probabil cea mai mare problema pe care o are un investitor cripto si nu este constient de ea.

Odata ce intelgem Bitcoin se schimba ceva in interiorul nostru si daca tragem linie dupa 3-5 ani, rezultatele in acest domeniu sunt exponential mai mari decat ale oamenilor care se aseamana cu colegul meu din povestea de mai sus.

Inteleg ca, in Romania nu prea ai de unde sa inveti despre Bitcoin..

Vazand aceasta mare problema (ca oamenii nu incep calatoria in acest spatiu plecand de la ce e cel mai important) si realizand ca nu exista o educatie care chiar sa ajute persoanele sa aiba rezultate, am decis sa lansez o provocare pentru tine.

Provocarea se numeste:

Primul Bitcoin – Cum sa cumperi timp si sa te pensionezi de tanar
(fara sa muncesti ca un scalav pentru banci, corporatii si stat pana la 65 de ani)

In acesta provocare o sa te iau intr-o calatorie cu mine spre acumularea primului tau bitcoin si intelegerea acestei noi forme de bani.

Dar despre aceasta provocare, o sa vorbesc in urmatoarele mailuri.

Ramai cu ochii pe newsletter.
Daniel

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept