Faci staking? E ilegal…

Salutare,

Aici Daniel

Reglementarile te vor face sa pierzi bani. Ce trebuie sa faci sa nu te afecteze?

Asta voi discuta in cele ce urmeaza.

Cu parere de rau, pentru multi participanti in piata cripto, se pare ca, Comisia de Burse de valori (SEC) din statele unite a decis ca staking-ul este ilegal daca nu este inregistrat la ei. Asta a obligat compania americana Kraken sa opreasca serviciile de staking.

Acest lucru nu era greu de prevazut. Chiar noi am discutat despre asta la primul workshop gratuit “Introducere in Finante”. Daca nu ai reusit sa participi uite aici un link cu reluarea: https://streamyard.com/yeEpbXPUySQ0UX5j

Atunci, la definitia titlurilor de valoare ti-am povestit despre Howey test.

Acest test identifica daca un contract este sau nu un titlu de valoare (security).

Testul este urmatorul:

Daca exista un contract care:

1. E o investitie de bani ✓

2. Intr-o intreprindere comuna ✓

3. Cu asteptarea unui profit ✓

4. Profit derivat din efortul altor persoane ✓

Daca toate cele 4 criterii se indeplinesc, contractul e titlu de valoare (security).

Astfel, trebuie inregistrat la autoritatile de supraveghere financiara pentru a se evita manipularea preturilor si pentru a sporii transparenta ca fiecare investitor sa fie protejat.

In cripto, 99% sunt titluri de valoare neinregistrate la autoritati de supraveghere financiara. 99% respecta cele 4 criterii de mai sus.

Sunt o investitie de bani, intr-o intreprindere comuna, cu asteptarea unui profit derivat din efortul altor persoane.

Exchange-ul Kraken a fost amendat ieri de catre SEC cu 30 milione de dolari pe faptul ca oferea contracte de staking utlizatorilor sai fara ca aceste contracte sa fie inregistrate. De acum in statele unite stakingul este interzis.

https://www.coindesk.com/policy/2023/02/09/us-securities-and-exchange-commission-sues-kraken-over-crypto-staking-services/

Pozitia mea

Pozitia mea cu privire la acest eveniment este in favorea acestui demers. E in regula sa existe staking, crioptomonede alternative etc… Dar trebuie ca acestea sa respecte legislatia titlurilor de valoare.

Daca exista o intreprindere comuna care doreste sa emita moneda si/sau sa faca staking trebuie sa se inregistreze la autoritatile de supraveghere financiara exact cum se intampla deja de aproape de 100 de ani in pietele clasice.

Companiile publice care sunt inregistrate, sunt obligate sa emita rapoarte cu fiecare miscare pe care o fac actionarii cu privire la vanzarea si cumpararea de actiuni, obligatiuni, optiuni etc…

Sunt obligate sa spuna in rapoartele trimestriale care sunt veniturile, cheltuielile si factorii de risc. De ce in cripto e altfel? Tot titluri de valoare sunt si critpomonedele emise cu scopul de a finanta o intrepindere coumuna.

Partea libertariana din mine ma contrazice putin si zice ca piata se auto-reglementeaza in timp. Dar, dupa ce s-a intamplat in acest bear market…

Unde prietenii mei si probabil ai tai au pierdut o groaza de bani in Celsius, Blockfi, FTX, Luna, FTT etc… ma bucur ca se face acest demers de aplicarea a legiilor titlurilor de valoare si in piata cripto.

Daca aceste intreprinderi comune (nu poti sa le numesti companii) erau inregistrate la o autoritate financiara, pierderile investitorilor erau mult mai mici si poate se rezumau doar la faptul ca piata a intrat in trend descendent.

Cum se intampla de altfel si cu piata de capital.

De asta militez pentru a investi bani in ceva care nu depinde de astfel de “inteprinderi comune” care sunt doar niste intermediari vulnerabili la reglementari si coruptie.

Ce e paradoxal este ca acesti intermediari, ne promit un sistem financiar neutru si descentralizat.

In realitate sunt doar povesti.

Cu promisiunea descentralizarii, oamenii intra intr-o capcana si isi investesc banii in ceva mai centralizat, mai corupt, deloc transparent si mai riscant decat sistemul financiar clasic.

Care este alternativa?

Asta e MATRIX-ul financiar. Alternativa este pastila portocalie.

Aceasta pastila nu e cool. Ea promoveaza, cumpatare, amanarea recompensei imediate, rabdare, responsabilitate maxima pentru a fi suveran, nu e o “intreprindere comuna”, nu are ceo, echipa de marketing etc..

Dupa ce o iei vezi adevarul. Intelegi ca intre tine si banii tai, nu trebuie sa exista un intermediar.

Dupa cum zice si Morpheus:

„După asta, nu mai ai cale de întoarcere. Dacă iei pastila albastră…povestea se încheie. Te vei trezi în patul tău și vei crede orice vrei tu. Dacă iei pastila portocalie…rămâi în Țara Minunilor, iar eu îți voi arăta cât de adâncă e vizuina iepurasului.“

Morpheus despre Cripto MATRIX

Tu ai luat pastila portocalie?

Iti multumesc ca ma urmaresti, sper ca ai invatat ceva si astazi. Acum o las pe Andrada sa vedem ce ne-a pregatit.

Daniel


Buna 😊,

E ultimul mail in acest format. De saptamana viitoare venim cu un alt aspect 👀

Haide sa afli ultimele noutati in acest format:

  • LOCALBITCOINS SE INCHIDE
  • INCREDEREA OAMENILOR IN CRIPTO SCADE TREPTAT
  • UN NOU PORTOFEL BITCOIN

LOCALBITCOINS SE INCHIDE

Ieri, printr-un anunt pe Twitter, platforma de criptomonede P2P – LocalBitcoins a adus la cunostinta comunitatii sale ca se inchide, indemandu-si clientii sa isi retraga fondurile cat mai curand, chiar daca au la dispozitie 12 luni pentru a le retrage.

Au o rezistat pe piata timp de 10 ani, insa acest Bear Market-ul se pare ca i-a afectat considerabil.

„…am concluzionat cu regret ca LocalBitcoins nu mai poate oferi un serviciu de tranzactionare cu bitcoin.” – a scris echipa pe Twitter

Platforma a impartasit o cronologie a evenimentelor care vor urma, astfel orice noua inregistrare a fost suspendata de ieri, 9 februarie, urmand ca si tranzactionarea sa fie oprita in data de 16 februarie. Dupa aceasta data, utilizatorii se vor putea autentifica in platforma doar pentru a-si retrage fondurile.

Comunitatea si-a exprimat regretul pe Twitter, la aflarea acestei vesti. Multi dintre ei spunand ca LocalBitcoins a fost prima platforma cu care au interactionat pentru a cumpara bitcoin.

INCREDEREA OAMENILOR IN CRIPTO SCADE TREPTAT

Potrivit unui sondaj realizat de Morning Consult, increderea in criptomonede a scazut considerabil in pieta. Pe baza evenimentelor recente, a unelor esecuri si a scandalurilor, tot mai multe persoane devin susceptibile cu privire la spatiul cripto.

Chiar daca oamenii isi pierd increderea, utilizarea criptomonedelor ramane la fel de constanta. Persoanele din tarile chestionate, potrivit sondajului „1 din 5 adulti au raportat ca sunt investitori in criptomonede”, iar cea mai mare rata de adoptie a spatiului cripto se pare ca se gaseste in tari cu venituri mici si medii.

In unele tari afectate de problemele economice, bitcoin si criptomonedele pot servi drept acoperire in cazul unei devalorizarii a monedei nationale. In alte tari unde se exercita controale stricte asupra monedei si a capitalului, la fel bitcoin si criptomonedele pot veni in ajutor.

Spatiul cripto a intampinat de-a lungul anilor o serie de evenimente, insa anul 2022 pare ca „a deschis ochii” multor investitori. Acum, un procent din cei care sunt in piata analizeaza cu mare atentie orice proiect nou inainte de a-si arunca pur si simplu banii acolo.

UN NOU PORTOFEL BITCOIN

Compania Coinkite lanseaza un nou portofel hardware BITCOIN COLDCARD Q1.

Noul portofel vine cu imbunatatiri, avand un ecran LCD mare, o tastatura Qwerty  si un scanner de coduri QR. Portofelul va fi alimentat cu ajutorul bateriilor, eliminand astfel, alimentarea dispozitivului la un computer sau la o priza.

Fondatorul Coinkite a spus cateva cuvinte despre aceasta noua lansare:

„Intotdeauna ne-am dorit sa facem un dispozitiv Qwerty pentru introducerea rapida a frazelor de acces, cu puterea bateriilor…Ne jucam cu ideea QR de ani de zile si, in sfarsit, am gasit o modalitate sigura de  a face scanere QR. Sunt foarte incantat de asta, credem ca acesta este portofelul hardware suprem.”

Scanerul QR al portofelului Q1 se afla in partea de sus pentru a asigura datele scanate. Potrivit celor de la Coinkite „adresa de depozit bitcoin sau alte date sunt decodificate de acest modul, care este foarte bun la citirea codurilor QR in orice conditii, incluzand de asemenea si leduri.”

Momentan portofelul e disponibil pentru pre-vanzare la pretul de 199.99 dolari, iar data lansarii oficiale nu a fost anuntata inca.

Si…

MEME-UL ZILEI

Sa ai un weekend placut  ,

Andrada

Avertisment: Newsletter-ul iBlock contine  informatii cu caracter strict educational. Tot ce scriem aici e continut pur informational si nu reprezinta sfaturi investionale.
Investitiile in criptomonede sunt investitii cu risc ridicat. Ai foarte mare grija de banii tai. Pe langa riscul ridicat asociat acestui doameniu mai exista si volatilitate foarte mare. Aceasta volatilitate te poate distruge si emotional daca nu esti obisnuit cu ea. Nu poti deveni bogat peste noapte investind in criptomonede. Inainte de a lua orice decizie investitionala este foarte important sa intelegi riscurile.

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept