160 de terawatt/oră de electricitate în fiecare an.
160.000.000.000 de kilowatt/oră pe an.
Sunt 8.760 de ore într-un an.
160.000.000.000 / 8.760 = 18.264.840 de kilowatts.
18.264.840 de kilowatts energie consumată pe oră.
Această cantitate uriașă de energie consumată îți securizează tranzacția ta #Bitcoin.
Asigurarea că tranzacția ta a ajuns în stadiul final de decontare crește cu cât va fi acoperită sub un consum și mai mare de energie a rețelei Bitcoin.
Decontarea finală reprezintă etapa finală dintr-un proces de tranzacționare în care se stabilește că un activ a fost transferat în mod definitiv către o nouă entitate sau proprietar.
În acest sens, rezultatul unei tranzacții este finalizat doar atunci când partea care achiziționează activul este asigurată în mod incontestabil că drepturile de proprietate asupra activului respectiv, au fost transferate deplin și corect.
Despre ce este „decontarea finală”.
Cu cât sunt mai multe blocuri confirmate care vin peste blocul în care se află tranzacția ta, cu atât crește consumul de energie necesar pentru a modifica blocul care conține tranzacția ta.
Satoshi recomandă să existe 6 blocuri confirmate după ce s-a efectuat tranzacția, pentru a fi prohibitivă energia consumată de un posibil atacator care dorește reversibilitatea tranzacției tale.
Cu alte cuvinte, să nu merite pentru un atacator să-ți modifice tranzacția, e recomandat să aștepți 6 confirmări, aproximativ 1 oră, pentru a considera tranzacția decontată final.
După o oră, poți fi sigur că energia consumată de un atacator îl va descuraja să mai modifice tranzacția, deci decontarea finală s-a produs și este asigurată de cantitatea descurajantă de energie de care ar avea nevoie atacatorul pentru a o cheltui, ca să-ți modifice tranzacția.
6 confirmări = aproximativ 1 oră = 18.264.840 de kilowatts energie consumată.
Dacă o mașină de spălat rufe consumă aproximativ 1.5 KWh, energia consumată pentru a-ți securiza ție tranzacția într-o oră, este energia echivalentă a 12 milioane de mașini de spălat rufe.
După ce tranzacția ta este acoperită de 6 blocuri, poți fi sigur că nu mai poate fi reversibilă.
Hai să comparăm acum 6 confirmări Bitcoin cu 6 confirmări ale altor criptomonede (vezi poza, care este de pe vremea cand ETHEREUM era Proof of work).
După cum observăm, Bitcoin, când vine vorba de decontare finală, este cea mai rapidă criptomonedă. În cazul Ethereum, trebuia să aștepți de 7 ori mai mult ca să fii sigur că acel ETH este al tău.
Adică, era de 7 ori mai lent decât Bitcoin când venea vorba de decontare finală.
Aveai nevoie de 7 ore de consum de energie ca să-ți securizeze tranzacția, cu aceeași cantitate de energie pe care Bitcoin o folosea într-o oră.
Bitcoin este cea mai rapidă criptomonedă, chiar și când vine vorba de primul layer (dacă ne pasă de asigurarea decontării tranzacției noastre).
Nu pune botul la influencerii care habar nu au ce vorbesc.
P.S.Și o poză mai recentă, care nu include Ethereum.
În acest moment, Ethereum nu mai este PoW. În cazul Ethereum, decontările se fac pe bază politică.
Cu cât ai mai mulți bani (ETH), cu atât poți decide ce tranzacții validezi sau nu. Sursa: https://howmanyconfs.com
Nu fii lacom,
Daniel