Cum lăcomia ne afectează viitorul

Imi scrie un cititor iBlock urmatoarele: 

Salut, 

Vreau să încep prin a te felicita pentru newsletter-ul pe care îl faci, apreciez toată munca pentru conținutul 

calitativ pe care ni-l oferi gratuit.

Momentan am 0,1 BTC cumpărat la un preț mediu de 23500$. Vreau să acumulez un BTC întreg, în următoarele 4 luni voi face rost de aprox 10000€, iar apoi voi putea pune deoparte aprox 1000€ pe lună pentru acumulare, dacă BTC va jongla între 14000 și 18000 estimez că până în iunie 2023 voi reuși să cumpăr unul întreg. 

Tu cum ai reușit să treci peste lăcomie? Spre exemplu eu nu am acumulat nimic când prețul ajunsese la 15800$, pentru că mă gândeam că îl voi prinde mai jos deoarece există narativa cu recesiunea și condițiile macro.

Este primul meu bear market, nu știu dacă este mai bine să acumulez pe intervale de timp sau pe scăderi de preț. Ce recomanzi unui începător ca mine?

Cu respect,

De fiecare data cand scriu sau vorbesc despre Bitcoin, una dintre cele mai mari obiectii pe care o primesc este:

“Da, dar moneda X, are mai mari șanse să facă 100x de aici decat Bitcoin.”

Poate te gandești ca această obiecție este validă.

“Bitcoin nu are cum sa faca 100x de aici foarte repede.”

Aceasta obiectie arata o mentalitate complet greșita.

Este scurtatura pe care vrem sa o luam ca sa avem rezultate rapid. Este o metoda de a fenta, X-urile… investind in moned X, in care ‘crezi’.

Realitatea este alta. De cele mai multe ori cand vrem sa trisam, sa o luam pe o scurtatura avem mai mult de pierdut decat de castigat.

Dorinta de a face mai mult fara a depune un efort mai mare, investind sume mai mici pentru un randament de vis este in sine o momeala, pe care majoritatea am muscat-o si intr-un final s-a dovedit o decizie care ne-a costat. 

De-a lungul timpului putem constata ca cei care au mers pe filozofia si invataturile de la baza bitcoin au avut cel mai mult de castigat. 

“Not your keys, not your Bitcoin” (Nu deti cheile, Nu deti bitcoin)

“Don’t trust, Verify.” (Nu crede, Verifica)

“Money without 3rd party” (Bani fara un intermediar)

Anul acesta, de exemplu, cine a avut cel mai mult de castigat?

Oamenii umili sau cei lacomi?

Oamenii umili care s-au rezumat doar la bitcoin, l-au securizat in custodia lor, ferindu-se de orice fel de intermediari?  (pe baza: “Money without 3rd party” (Bani fara un intermediar))

Sau

Oamenii lacomi care, nici macar nu au avut rabdare sa invete despre bitcoin si au dat banii exchange-urilor precum celsius si ftx sa le cumpere criptomonede alternative create de alti intermediari. (aici nu condamn pe nimeni, condamn lacomia si ce poate face)

Ai putea spune ca ambi au pierdut.

Dar asta ramane de vazut in cativa ani.

Cine crezi ca o sa-si recupereze puterea de cumparare, cel care a luat LUNA sau Solana si a tinut-o pe FTX/Celsius sau cel care s-a rezumat la bitcoin si l-a tinut in custodia lui?

Pot pune un pariu cu orice cryptoBro ca cel din a 2 a categorie, care a luat bitcoin si l-a tinut in custodia lui.

“Cui ii dau banii?”

De fiecare data cand incepi sa simti entuziasm cu privire la o criptomoneda, pune-ti o singura intrebare:

“Cui ii dau banii?”

Daca raspunsul este ca banii tai merg la un intermediar, si depind de el. Mai gandeste-te odata inainte de a ‘investii’.

Cand iei bitcoin si il ti pe un portofel care iti ofera in custodia ta cheile private, te platesti pe tine. Nu exista un intermediar de care sa depinda bitcoin. Nu exista un CEO, o echipa. Esti doar tu si BTC.

Asta este frumusetea defapt, pe care majoritatea nu o realizeaza. E prima data in istorie cand avem ocazia sa fim cu adevarat proprietari asupra timpului, muncii si vietii noastre fara un intermediar care sa reprezinte un risc.

Cand acumulam bitcoin, ne platim pe noi insine. Stochezi timpul, munca si sacrificiile tale intr-o informatie pe care daca doar tu o stii, tu esti singurul proprietar. Vei putea sa-ti accesezi valoarea respectiva de oridunde din lume.

Lacomia este dusmanul nostru. Ne face sa nu mai gandim limpede si sa ne indepartam de la a fi umili si a respecta ce ne invata ecosistemul Bitcoin.

Lacomia ne face sa intram intr-o zona de gambling, unde dorinta de a face avere singur, sustenabil pe termen lung este  inlocuita cu entuziasmul castigurilor rapide.

Adevarul este ca, averea nu o faci din entuziasm, ci din sacrificiu si plictiseala. Daca simti entuziasm cand faci bani e gambling, daca simti plictiseala si senzatia in piept ca renunti la ceva, ca faci un sacrificiu intr-o perioada in care nu e cool sa faci asta atunci sa stii ca esti pe drumul cel bun.

De asta Bitcoin nu este „Crypto”. „Crypto” si sistemul clasic financair necesita intermediari.

„Cred” in proiectul X pentru ca fondatorul Y este un geniu”

In acest caz, incalci regula “Money without 3rd party” (Bani fara un intermediar)… si e doar o chestiune de timp pana cand acest intermediar va face ca banii tai sa valoreze 0.

Exact asta s-a intamplat in acest bear market. Fie ca aceasta credinta a facut oamenii sa isi tina banii pe exchange-uri sau in criptomonede alternative (in unele cazuri tot pe une exchnge).

Nu neaparat voit, ci el reprezinta un punct vulnerabil care poate fi atacat. Dar chiar si asa cu gandirea asta „E un om bun nu o sa dea „tapa””, incalci „Don’t trust, verify”.

Daca nu poti verifica, ai nevoie de incredere. Daca ai nevoie de incredere, nu mai esti in Bitcoin esti in sistemul clasic financiar unde totul se bazeaza pe incredere. In cazul Bitcoin, nu ai nevoie sa te increzi in cineva ca el sa functioneze si sa iti poti accesa proprietatea.

Aceasta diferenta intre cele 2 sistem face ca Bitcoin sa prinda din ce in ce mai multi adepti.

“Ce recomanzi unui incepator ca mine?”

Sa fii umil, sa muncesti si sa acumulezi in functie de cum intelegi bitcoin. Odata ce ai inteles bitcoin, de ce exista si contra cui lupta acumuleaza prin economisire periodica (DCA) indiferent de pret pe un time frame de cel putin 5 ani. 

Ca sa treci peste lacomia “O sa cada mai mult, nu cumpar acum” ai nevoie de disciplina economisirii periodice.

Ca sa treci peste lacomia “Bitcoin nu o sa ajunga la 100x repede”, gandeste-te ca banii tai de fiecare data cand cumperi o alta criptomoneda ii dai celor care au acel proiect. Cand cumperi Bitcoin, ti dai tie (daca nu ai nevoie de acei bani cel putin 5 ani).

Toti cei care au cazut prada lacomiei, vor disparea. In 5 ani, SBF, Do Know si Alex Mashinski fondatorul celsius nu vor mai fi in acest spatiu dar Bitcoin va fi.

Nu da banii tai unor oameni ca ei.

Rezuma-te la bitcoin, in custodia ta citeste cat mai mult despre bitcoin, cu cat il intelegi mai bine cu atat iti e mai usor sa iei singur deciziile. 

Ieri am lansat cartea Standardul Fiduciar si cuponul de 30% reducere “craciun30” valabil doar celor abonati la newsletter, pentru toate produsele pana in data de 23 decembrie.

Din 250 de carti au mai ramas 198, entuziasmul este incredbil. Sunt cititori care au cumparat 3-4 carti pentru a le oferi cadou celor dragi.

Daca continuam tot asa in 5 zile se termina stocul. Asa ca, grabeste-te.

Acum ai ocazia sa pui mana pe o carte (la reducere 30%) care sa te ajute sa intelegi cum functioneaza sistemul financair global si de ce este important bitcoin. 

Foloseste codul “craciun30” si comanda de pe linkul de mai jos.👇

Reducere 30%: „craciun30” www.iblock.ro

http://iblock.ro/standardul-fiduciar/

sau

http://iblock.ro/

☝️☝️☝️☝️

Sper sa te inspire acest mail,
Daniel

P.S. Din 250, mai sunt 198 carti Standardul Fiduciar. Campania e in limita stocului disponibil activa pana in 23 decembrie.

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept