Ce facem acum…?

Te salut!

Luna aceasta e plina de evenimente, stiri dupa stiri, nici in weekend lucrurile n-au stat pe loc.🧨

Vineri, saptamana aceasta vom lansa Black Friday iBlock. CELE MAI MARI REDUCERI DE PANA ACUM. Vei avea ocazia sa cumperi la reducere de 40%:

– Standardul Bitcoin – 139 lei 83 lei
– Sa inventam Bitcoin – 59 lei 36 lei
– Cartea lui Satoshi – 99 lei 59lei

Haide sa afli noutatile:

  • DUPA 11 ANI S-AU TREZIT SA-SI MUTE BITCOINII
  • TOKERO SE EXTINDE PE PLAN INTERNATIONAL
  • CZ SI SAYLOR INDEAMNA LA AUTO-CUSTODIA CRIPTO

Dupa 11 ani s-au trezit sa-si mute bitcoinii

Din pricina evenimentelor din piata si a scaderilor survenite, mai multi investitori s-au trezit pentru a-si muta fondurile neatinse de mai bine de un deceniu. Conform datelor, in data de 11 noiembrie sapte portofele BTC au mutat un total de 3500 BTC catre adrese noi. Aceste sapte adrese au detinut timp de aproape 11 ani cate 500 BTC de care nu s-au atins.

Kirill Kretov, cercetator si dezvoltator blockchain intr-o postare pe Linkedln a spus ca aceste noi adrese „nu au fost consolidate inca.” Cercetatorul a mai subliniat faptul ca noile portofele au schimbat formatul adresei din pay-to-public-key-hash (P2PKH) in pay-to-script-hash (P2SH).

  • P2PKH este cel mai comun tip de script pentru tranzactiile Bitcoin, aici tranzactiile sunt rezolvate prin trimiterea cheii publice alaturi de o semnatura digitala creata de cheia privata corespunzatoare.
  • P2SH, ofera permisiunea tranzactiilor de a fi trimise la un hash de script in locul unui hash de cheie publica, solicitand destinatarilor furnizarea unui hash de script si alte cateva date suplimentare. Destinatarului i s-ar putea solicita in plus o parola sau semnaturile mai multor persoane pentru a cheltui bitcoin pe adresele care au formatul P2SH.

Aceasta trezire a adreselor BTC nu este ceva nou pentru comunitatea Bitcoin. In luna octombrie, o balena Bitcoin a mutat pentru prima data din 2018 aproximativ 32.000 BTC. Un alt investitor a mutat 48.000 de bitcoin, o mare parte din acel bitcoin fiind inactiv din 2011.

Tokero se extinde pe plan international

Tokero, exchange-ul romanesc se lanseaza si pe plan international. Anuntul a fost facut la inceputul acestei luni, cu ocazia evenimentului X Day organizat la Paris de MultiversX. Anuntul a instiintat participanti ca Tokero vine in Franta, fiind prima tara pe plan international pentru care deschide o platforma.

Piata din Franta fiind una reglementata in care operatoriilor de schimburi cripto li se cere sa obtina o licenta de operare si sa respecte regulile impuse de autoritati. Exchange-ul a inceput sa faca demersurile pentru a-si procura o astfel de licenta.

CEO-ul Tokero, Marius Morra a spus:

„Tokero Franta inseamna ca facem un pas international care sa zicem ca era vizat de multa vreme in Romania, pentru ca exchange-urile de cripto au tot incercat sa faca pasul acesta in afara, dar nu s-a concretizat nimic pana acum. Platforma noastra este pregatita sa primeasca clienti din Franta, limba, suport, tot ce este nevoie.”

„Ne-am interesat destul de mult de aspectul acesta si pana sa iei licenta pot sa vina clienti si catre tine. Nu poti face prea multe actiuni de marketing pe teritoriul Franţei, dar pot veni clienti. Deja avem clienti din Franta, de aici si demersul acesta.”

Printre primele servicii pe care le va oferi platforma romaneasca vor fi cele de alimentare si retragere a contului cripto. Alte lucruri pe care le au in vedere sunt: deschiderea unui birou fizic in Franta, cat si aducerea de noi proiecte cripto care sa atraga finantare de la investitori cu ajutorul Tokero.

CZ si Saylor indeamna la auto-custodia cripto

Pe baza incertitudinilor accentuate de la zi la zi, CZ si Saylor stimuleaza investitori si comerciantii din cripto catre o auto-custodie a propriilor fonduri. CEO-ul Binance a zis ca auto-custodia este: „un drept fundamental al omului”, iar Saylor a spus ca auto-custodia este „necesara pentru a impiedica actorii puternici sa acumuleze si sa abuzeze de putere.”

Ieri CZ a scris pe Twitter:

„Auto-custodia este un drept fundamental al omului. Esti liber sa o faci in orice moment. Doar asigurati-va ca o faceti corect. Recomand sa incepeti cu cantitati mici pentru a invata mai intai. Greselile aici pot fi foarte costisitoare. Ramai #SAFU”

Intr-o discutie avuta cu cei de la Cointelegraph in timpul conferintei Pacific Bitcoin din 10-11 noiembrie, Salyor a evidentiat faptul ca auto-custodia nu ofera investitorilor doar dreptul de proprietate, ci si opreste anumiti actori puternici sa corupa alti participanti si reteaua.

Acesta e explicat ca:

„In sistemele in care nu exista auto-custodie, custozii acumuleaza mult prea multa putere si apoi pot abuza de aceasta putere.”

„Asadar, auto-custodia este foarte valoroasa pentru aceasta clasa de mijloc larga, deoarece tinde sa creeze…aceasta putere de control si echilibru asupra tuturor celorlalti actori din sistem, care ii face sa fie intr-o competitie continua pentru a oferi transparenta si virtute.”

Tot Saylor a adus in prim-plan faptul ca auto-custodia are un rol esential in mentinerea secutitatii si integritatii blockchain-urilor: „daca nu va puteti auto-custodia moneda, atunci nu exista nicio modalitate de a stabili o retea descentralizata.”

Toate evenimentele care au avut loc in ultima perioada au impins investitorii intr-o masura relativ mare catre o cale de auto-custodie. Din momentul prabusirii bruste a FTX, numarul retragerilor de bitcoin de pe exchange-uri centralizate a atins un maxim conform analizei Glassnode.

Incertitudinea investitorilor s-a accentuat cand, ieri Crypto.com ar fi trimis „accidental” 320.000 ETH catre Gate.io.

Jake Chervinsky, seful de politica al Asociatiei Blockchain a mentionat faptul ca auto-custodia ar trebui sa fie unul din primele lucruri pe care le invata investitorii.

Dan Held, un sustinator Bitcoin a scris urmatoarele lucruri pe Twitter:

„Pastrati-va Bitcoin in custodia voastra si rulati un nod complet. Asa obtineti suvernanitatea. Nu crede, verifica.”

Si…🥁

MEME-UL ZILEI

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept

Adaugă aici textul pentru subtitlu