Te salut.
Azi il avem invitat pe Paul Achim sa ne scrie putin despre sentimentul pietei. Paul Achim este trader activ in piata de criptomonede din anul 2016. Impreuna cu el administram aproximativ 180.000$ de la 183 de investitori.
Textul de mai jos este un raspuns la intrebarea “Am atins Bottom-ul?”.
Hai sa vedem ce ne spune Paul.
Am atins bottom-ul?
Halving-urile sunt evenimente care au loc odata la 4 ani si ele determina ciclicitatea pietei cripto. Reducerea ofertei de BTC are un impact pozitiv asupra pretului, deoarece o regula economica de baza spune ca daca cererea ramane cel putin constanta sau creste, in timp ce oferta scade, pretul va trebui sa creasca.
Liniile verticale galbene din graficul alaturat reprezinta momentul fiecarui halving. Poate fi remarcat cu usurinta pe grafic faptul ca principiul enuntat mai sus se respecta in totalitate.
Fiecare halving determina inceputul unui nou ciclu si implicit a unei noi etape de crestere.
Ce este interesant este faptul ca volatilitatea bitcoin se afla in scadere. De la un ciclu la altul, observam cum, atat cresterile, cat si scaderile, isi pierd din intensitate. Cresterile s-au diminuat de la 640x, la primul ciclu, la 20x, la ultimul ciclu (calculat din bottom pana in “all time high”).
In acelasi timp, scaderile inregistrate in perioadele de bear market au fost din ce in ce mai putin agresive, incepand cu -93% in anul 2011, -86% in perioada 2013-2015, -84%, in 2018, iar, la acest ciclu, asistam la o scadere de -74% deocamdata.
Urmarind tiparul, pare destul de posibil ca scaderile actuale sa fie sub cele inregistrate la precedentul ciclu. Asta ar insemna ca e foarte probabil sa vedem scaderi de pana in -84%.
Daca corelam acest tipar cu urmatorul nivel foarte relevant de suport, observam ca avem o confluenta interesanta in jurul valorii de 13-14k. O scadere din ATH pana in zona de 13-14k ar insemna o scadere aproximativa de 80%, un procent care s-ar incadra in normele sablonului amintit mai sus.
De ce este relevanta aceasta zona de 13-14k?
Din doua motive.
Primul, nivelul de 13.800$ este nivelul maxim atins in anul 2019. Acesta a reprezentat un high local, dupa rally-ul sustinut, inceput odata cu iesirea din perioada de acumulare.
Dupa respingerea din 13.800$, piata s-a chinuit sa recucereasca acel nivel timp de un an si jumatate si dupa spargerea acelei rezistente, intram intr-o etapa de crestere accelerata, semn ca acea rezistenta a fost una relevanta pentru traderi si odata sparta, piata s-a “dezlantuit”.
Acum, acest nivel ne asteptam sa fie suport, pentru ca o regula fundamentala in trading spune ca o rezistenta odata sparta ea devine suport.
Al doilea motiv pentru care zona respectiva este relevanta, e nivelul 0.618 fibonacci, trasat din ATH-ul precedentului ciclu (aprox. 20k) pana in bottom (aprox. 3k). Nivelul 0.618 este nivelul caruia traderii ii confera cea mai mare atentie, iar valoarea sa in dolari este 13.300$.
Chiar daca, probabilistic vorbind, exista mai multe sanse ca pretul sa isi continue scaderea, luam in calcul si varianta in care acesta sa fi fost bottom-ul datorita diversilor indicatori a caror valori sunt in zonele specifice unui bottom (RSI pe time frame 1D, 1W si 1M, MVRV Z-Score etc.), insa contextul macroeconomic ne face sa fim rezervati cu privire la acest scenariu.
Ca sa concluzionez, exista o oarecare posibilitate ca 17700$ sa fi fost bottom-ul, dar nu ar fi deloc iesit din comun sa ne continuam scaderea sub acel nivel, cel putin pana spre urmatorul nivel de suport, pentru ca ne-am incadra in continuare in specificul volatilitatii BTC chiar daca am vedea o asemenea scadere.
Macro economie
Referitor la situatia macroeconomica, sentimentul pietei este unul profund bearish:
S&P500 a suferit o scadere mai mare de 20% si oficial suntem in bear market, FED a anuntat ca isi va continua politica de crestere a dobanzilor de referinta, astfel, inhiband consumul si dolarul isi continua rally-ul.
Evolutia dolarului in raport cu principalele monede de referinta ne indica sentimentul pietei.
Dolarul si-a depasit rezistenta istorica din jurul nivelului de 96 de centi in raport cu euro (moneda cu cea mai mare pondere din indicele DXY) si e destul de clar ca e doar o chestiune de timp pana cand vom vedea un dolar la paritate cu euro.
De regula, dolarul creste atunci cand investitorii incep sa lichideze din activele de risc, precum actiunile, marfurile si chiar criptomonedele, si aleg sa se refugieze in dolar, care este moneda de etalon in piata monetara mondiala.
Asadar, aprecierea dolarului din ultima vreme ne indica faptul ca investitorii sunt in etapa de “de-risking”, iar spargerea acelei rezistente relevante poate insemna o continuare a trendului, care nu avantajeaza de loc calsele de active percepute ca fiind cu risc ridicat precum criptomonedele.
Paul