Cum s-a făcut vânzarea de Ether

Cum s-a făcut vânzarea de Ether?

„Vânzarea a început pe 22 iulie la miezul nopții în Elveția.

Site-ul web pe care l-au creat pentru vânzare avea un contor în timp real al volumului de ether vândut, iar echipa privea ușurată cum creșteau cifrele.

Mai mult de 7 milioane de ether, adică aproximativ 2,2 milioane de dolari, au fost vândute doar în primele douăsprezece ore.

A fost o așteptare lungă și grea din decembrie și ianuarie, când cei mai mulți dintre ei au început să lucreze pentru proiect.

Toată lumea era epuizată, iar cei mai mulți erau faliți.

„De șase luni promitem că vânzarea va apărea în două săptămâni și mulți membri ai echipei au îndurat greutăți substanțiale din cauza așteptărilor pe care le-am stabilit cu privire la momentul în care vom putea oferi finanțarea“, a scris Vitalik într-o postare pe blog care anunța vânzarea.

„Cu siguranță, am calculat greșit dificultatea de a parcurge procesele juridice relevante din Statele Unite și Elveția, precum și problemele tehnice surprinzător de complicate legate de crearea unui site de vânzare securizat și a unui sistem de portofel offline.“

La începutul vânzării, și timp de paisprezece zile, prețul a fost stabilit astfel încât un bitcoin să cumpere 2.000 de ether.

La sfârșitul perioadei de paisprezece zile, suma urma să scadă liniar până la un curs final de 1.337 de ether, ceea ce însemna că un ether valora 0,0007479 bitcoin sau aproximativ 30 de cenți la prețul bitcoin din septembrie 201457.

În timp ce prețurile de vânzare erau fixe, volumul care urma să fie emis nu era fix, astfel încât cumpărătorii puteau cumpăra oricât de mult ether doreau.

Totuși, atunci când investitorii și-au trimis monedele bitcoin la adresa portofelului EthSuisse, nu au primit imediat ether în schimb.

Au primit un portofel Ethereum și o parolă care le-ar fi permis să aibă acces la etherul lor atunci când platforma ar fi fost lansată.

Aceasta a fost o modalitate de a reduce natura speculativă a vânzării și de a face ca tokenul să fie tranzacționat numai după ce va putea fi utilizat efectiv.

Lansarea rețelei Ethereum a fost planificată pentru iarna (din emisfera nordică) dintre anii 2014 și 2015. 

Echipa Ethereum urma să creeze ether în funcție de suma obținută în urma vânzării în momentul în care primul bloc din blockchainul Ethereum urma să fie minerit. 

Exista un al doilea fond de ether care urma să fie emis pentru cofondatori și alți membri ai echipei inițiale, care ar fi reprezentat 9,9% din suma strânsă, iar un al treilea fond de ether de aceeași mărime urma să fie creat pentru Fundația Ethereum. 

Acest tip de emisiune de criptomonede este cunoscut sub numele de „minerit preliminar“58, deoarece monedele sunt create înainte ca rețeaua să genereze tokenuri pe cont propriu, așa cum face Bitcoin pentru a-și recompensa minerii. 

Ideea este controversată, deoarece unii entuziaști vor susține că Satoshi Nakamoto a oferit oricui era interesat aceeași șansă de a obține bitcoin atunci când a fost lansată rețeaua, deoarece a anunțat când va începe mineritul și a publicat software-ul în prealabil. 

În cazul Bitcoin, masa monetară totală este creată de mineri. 

Ethereum și alte proiecte care mineresc preliminar monedele sunt criticate, deoarece controlul asupra masei de criptomonede este posibil mai centralizat în rândul celor care dețin informații din interior și care au participat la vânzarea preliminară, și care ar putea manipula prețul sau influența deciziile de administrare. 

Înainte de Ethereum, aproape orice proiect de criptomoneda care avea un astfel de minerit preliminar era catalogat rapid drept o escrocherie. 

Ethereum nu a schimbat în totalitate acest lucru și este criticat încă din această cauză, dar a contribuit la legitimarea conceptului. 

Matt Odell, gazda unui podcast și un pasionat de Bitcoin, a adus în discuție aceste critici în octombrie 2018, iar Vitalik a răspuns pe Twitter: „Personal, sunt mândru că am contribuit la crearea precedentului ca un minerit preliminar mic să fie legitim. 

Este o idee îngrozitoare faptul că alți oameni care au niște cutii ce consumă volume uriașe de electricitate sunt cumva singurii cărora ar trebui să li se permită să câștige din veniturile din senioraj cripto”.

Documentele de vânzare precizau că, după lansarea blockchainului Ethereum și emiterea etherului minerit preliminar, minerii vor genera inițial ether nou la o rată anuală de 26% din masa monetară de ether emisă la vânzarea participativă – rata de emitere nu este fixă și este limitată la 18 milioane de ETH emis pe an. 

Asta însemna că oferta de ether ar crește în timp, dar într-un ritm descrescător. 

Creșterea masei monetare înseamnă că participațiile marilor deținători vor scădea treptat în raport cu masa monetară totală, iar proprietatea va tinde să fie mai descentralizată, în timp ce o rată de creștere descrescătoare evită inundarea pieței cu ether și scăderea prețului acestuia. 

O ofertă nelimitată de Ethereum garantează, de asemenea, că cei care susțin rețeaua vor fi întotdeauna recompensați cu ether nou. 

Aceasta este o altă diferență față de Bitcoin, care este conceput pentru a avea o masă monetară fixă de 21 de milioane.

Documentele Ethereum și postările de pe blogul lui Vitalik au declarat că nu oferă nicio garanție cu privire la valoarea viitoare a etherului, dar graficul pe care l-au prezentat în documentul privind termenii și condițiile, cu o linie înclinată în jos pentru a reprezenta rata de creștere a ofertei de ether, a dat cu siguranță posibililor cumpărători motive de speranță.

Bitcoin tot continua să intre și, în cea de-a șaptea zi a vânzării participative, marți, 29 iulie, Ken a decis să facă pasul cel mare. 

Se mutase înapoi în New York din San Francisco cu doar patru zile mai devreme. 

El și soția sa erau cazați la hotelul Ludlow din East Village, în timp ce camioanele pentru mutare erau pe drum de pe Coasta de Vest cu lucrurile lor, iar copiii lor stăteau la bunicii lor din Florida pentru a evita tevatura mutării.

Lucra la unul dintre birourile investitorilor fondului său de risc, până când își va fi găsit propriul spațiu. 

Fusese o zi destul de obișnuită. 

Fusese la întâlniri cu investitorii și companiile din portofoliu încă de dimineață și se întorsese seara la biroul său împrumutat pentru a răspunde la apeluri și la e-mailurile restante.

În acea zi, bitcoin costa aproximativ 580 de dolari, iar un bitcoin cumpăra 2.000 de ether, ceea ce însemna că un ether este aproximativ 0,29 dolari, a calculat Ken. 

Obișnuit să gândească în termeni de capital de risc, Ken echivala Bitcoin cu o investiție de serie D, aflată într-o etapă avansată, în timp ce Ethereum era o investiție de tip seed. 

Asta însemna că etherul avea mai mult spațiu de creștere, dar și o probabilitate mai mare de eșec. 

Ethereum, cu abilitatea sa de a susține toate tipurile de aplicații blockchain, avea, de asemenea, potențialul de a fi chiar mai mare decât Bitcoin, credea Ken.

Trecuse de multe ori prin aceste argumente în capul său, dar le-a revizuit când a intrat pe site-ul în alb și gri Ethereum.org. 

În centru era afișat volumul de ether vândut până în prezent. 

În stânga acestui număr se afla numărul de zile rămase din vânzare, iar în dreapta se afla numărul de zile rămase la prețul actual, o interfață care spunea nu foarte subtil „grăbește-te și dă-ne monedele tale bitcoin“.

Sub aceste numere se afla un buton negru pe care scria „Buy Ether“ (Cumpărați ether), împreună cu linkuri către termeni și condiții, contractul de achiziție, cartea albă și utilizarea preconizată a veniturilor.

Studiase deja aceste documente, dar le-a mai răsfoit o dată. 

„Deținerea de ETH nu conferă niciun drept… achizițiile nu sunt rambursabile… criptocombustibil… aplicații distribuite“, a citit și a respirat adânc. „Bine, hai să facem asta“.

Inima îi bătea puternic și habar nu avea la ce să se aștepte când a apăsat pe butonul „Buy Ether“. 

A apărut o nouă pagină cu un proces în trei pași. 

La pasul 1, site-ul web îi spunea: „Introduceți suma achiziției în bitcoin sau în ether“. Valoarea minimă era de 0,01 bitcoin și cea maximă de 500.000 de bitcoin. 

Plafonul a fost instituit pentru a împiedica cumpărătorii să dețină o cotă disproporționat de mare din totalul de ether vândut, iar termenii și condițiile precizau că: „EthSuisse va restricționa orice entitate, persoană, corporație sau grup să controleze mai mult de 12,5% din totalul ETH vândut până la sfârșitul vânzării Genesis“ – dar nu este clar din documentație cum anume ar putea ține evidența, deoarece tot ce era necesar pentru a cumpăra ether era o adresă de e-mail. 

De asemenea, EthSuisse trebuia să fie lichidată imediat după vânzare.

Ken nu plănuia să renunțe la 500.000 de bitcoin, dar a decis să parieze o sumă substanțială din averea sa personală pe Ethereum. 

A tastat suma. 

Pasul 2 a fost să introducă adresa de e-mail, iar pasul 3 a fost să creeze o frază de acces ce urma să fie folosită pentru a cripta și accesa portofelul său. 

A verificat totul de un milion de ori și a făcut clic pe „Continuă“. 

Pasul 4 i-a spus „mutați mouse-ul pe ecran pentru a genera un portofel aleatoriu și, după terminare, veți fi direcționat la următorul ecran“. 

„Este atât de ciudat“, se gândea el, în timp ce se conforma, anxietatea lui crescând când și-a dat seama că nu exista butonul „Înapoi“.

În continuare, a făcut clic pe un buton care a descărcat un portofel Ethereum pe computerul său, iar apoi a apărut o adresă de portofel Bitcoin și un cod QR la care să trimită monede sale bitcoin. 

A accesat portofelul său Bitcoin, a copiat adresa – un șir încâlcit de numere și litere – și, lăsând să iasă un țipăt înăbușit, „Aaaahhh!“, a făcut clic pe „Trimite“.

Și, uite așa, s-a despărțit de jumătate din monedele sale bitcoin ce-i erau atât de dragi și care călătoreau acum într-un labirint criptografic. 

„În eter!“, se tot gândea.

Acesta a fost unul dintre cele mai înfricoșătoare momente din viața lui.

În blockchain, nu existau recuperări. 

Dacă copia o adresă greșită sau dacă greșea unul dintre pași, nu avea cum să-și recupereze monedele bitcoin. 

În lumea cripto, nu exista niciun mediator (acesta era scopul), iar când se scurg cele aproximativ zece minute necesare pentru confirmarea tranzacțiilor în rețeaua Bitcoin, transferul este permanent și practic imuabil. 

S-a lăsat pe spate și s-a uitat lung la ecranul laptopului său o vreme. 

Era gata.

Mii de alți oameni trebuie să se fi gândit la același lucru când și-au trimis monedele bitcoin în ceea ce părea a fi vidul întunecat al vânzării Ethereum. 

Este greu de spus exact câte au fost, dar blockchainul arată că peste 6.600 de tranzacții au avut loc la adresa Bitcoin a EthSuisse. 

Totuși, numărul total de persoane care au participat este probabil mult mai mic, deoarece marii cumpărători și-au împărțit probabil achizițiile în mai multe portofele diferite.

Până la sfârșitul vânzării, persoanele din spatele acestor adrese amestecate au cumpărat mai mult de 60 de milioane de ether, care, la aproximativ 30 de cenți pe monedă, se ridicau la o valoare de 18,3 milioane de dolari. 

A fost un succes răsunător. 

Înainte de vânzarea Genesis de la Ethereum, au existat doar cinci vânzări participative similare realizate de proiecte pe criptomonede, iar a doua cea mai mare finanțare a fost realizată de Maidsafe, în valoare de 6 milioane de dolari. 

A fost, de asemenea, un succes în comparație cu vânzările participative în general. 

Șapte luni mai târziu, Mihai avea să publice o postare pe blog în care spunea: „conform Wikipedia, Ethereum este considerat al doilea cel mai mare proiect de finanțare participativă din istoria internetului – și stă mândru lângă proiectul de pe primul loc, care a strâns peste 70 de milioane de dolari, dar pe parcursul câtorva ani, nu în 42 de zile.“

Mihai împlinise 27 de ani în timpul vânzării, pe 25 iulie, iar echipa Ethereum care se afla încă în Zug a decorat casa cu bannere colorate și a profitat de ocazie pentru a sărbători atât înaintarea în vârstă a lui Mihai, cât și monedele bitcoin care se tot adunau. 

Toate laptopurile din casă aveau site-ul web deschis în permanență, astfel încât, în timp ce își beau băuturile și mâncau tortul aniversar, numărul mare din centrul paginii care arăta volumul de ether pe care îl vânduseră creștea liniștit și constant.

„Trebuie să recunosc că aveam cu toții mari speranțe, dar nimeni nu anticipa că, în 24 de ore, vom depăși orice inițiativă anterioară în acest spațiu. În orice caz, a fost unul dintre cele mai satisfăcătoare cadouri de ziua de naștere și o dovadă că nu eram nebuni – sau că există mulți alți nebuni și că ne-am găsit unii pe alții“, a scris Mihai.

Echipa Ethereum a scris, de fapt, care erau aceste mari speranțe. 

Într-un document numit „Ce vom face cu veniturile“, au inclus trei scenarii: unul în cazul în care obțineau 9 milioane de dolari sau mai puțin din vânzare, între 9 milioane de dolari și 22,5 milioane de dolari era al doilea, iar peste 22,5 milioane de dolari era al treilea. 

Cel mai rău caz pentru ei însemna deja să bată toate celelalte vânzări participative de criptomonede anterioare. 

În orice caz, 1,8 milioane de dolari au fost alocați pentru cheltuielile efectuate înainte de vânzare, iar 1 milion de dolari urmau să fie puși deoparte pentru un fond de urgență juridică. 

Din restul, 76,5% au mers către dezvoltatori, 13,5% au mers către comunicare și promovarea în comunitate, iar 10% au mers către cercetare.

Masa monetară totală de ETH a început de la 72 de milioane, deoarece 5,9 milioane (cele 9,9 procente stipulate din cele 60 de milioane strânse) au fost create pentru optzeci și trei de contribuitori timpurii și o sumă egală a fost emisă pentru fundație.

Vitalik a primit cea mai mare parte dintre contribuitori, aproximativ 553.000 de ether. 

Stephan Tual, care conducea departamentul de comunicare din Londra, avea să facă mai târziu un mare scandal cu o postare furioasă pe Reddit, scurgând informații despre cât de mult au primit anumite persoane, mai ales când nu credea că acestea au contribuit prea mult la efort.

Vitalik proiectase un întreg sistem de calcul al alocărilor pe baza datei la care oamenii se alăturaseră proiectului și a orelor cu care contribuiseră la acesta. 

Fundației nu i s-a permis să investească în vânzarea participativă, pentru a nu obține o participație disproporționată și a nu trage un semnal de alarmă în privința centralizării, și nu putea retrage decât 5.000 de monede bitcoin în timpul desfășurării vânzării preliminare, pentru a accelera dezvoltarea. 

Această limită a fost impusă pentru a evita orice sugestie că fundația reinvestește monedele bitcoin obținute astfel pentru a umfla volumul.

Dar nu a existat nicio regulă privind achiziționarea de mai mult ETH de către destinatarii finanțărilor în cadrul vânzării, atât timp cât nu încălcau regula de a deține mai mult de 12,5% din masa monetară totală. 

Totuși, nu exista nicio modalitate de a impune această limită. 

Cofondatorii aveau motive puternice să cumpere mai mult la vânzare, deoarece suma pe care ar fi primit-o ca parte a finanțării depindea de totalul strâns. 

Pe scurt, cu cât investeau mai mulți bani, cu atât primeau mai mulți bani gratis înapoi.

Cei care au împrumutat Ethereum cu bani au primit, de asemenea, banii înapoi, plus 25 până la 50% dobândă, în funcție de momentul împrumutului. 

Vitalik împrumutase fundației mai mult de jumătate din banii pe care îi avea și nu mai avea cine știe ce bani de investit.

Se zvonește că Joe Lubin este cel mai mare deținător de ETH de pe urma acestei vânzări participative, deși el spune că nu este așa.

Criticii de pe forumul BitcoinTalk și nu numai nu au tăcut când au văzut succesul Ethereum. 

Fără dovezi care să le susțină afirmațiile, aceștia au emis ipoteza că masa monetară a fost manipulată de fundație și de echipa Ethereum pentru a atrage mai mulți cumpărători. 

Cum altfel se putea explica de ce volumul Ethereum a fost mult mai mare decât al altor vânzări participative?

Preston Byrne, un avocat specializat în companiile aflate la început de drum și în afacerile cu criptomonede, a publicat o postare pe blog în aprilie 2018 în care afirma că „cea mai mare parte din etherul vândut în vânzarea preliminară de tokenuri din 2014 la schimb pentru bitcoin este posibil să fi fost plătit unei singure persoane sau, mai probabil, câtorva asociați apropiați care lucrau împreună“.

Deoarece graficul care arată fluxul de bitcoin era nefiresc de uniform și aproape exact la fel precum graficul unei funcții de putere matematică. 

Ceva cu acest iz de perfecțiune, sugera el, semnalează activitatea unui robot. 

Byrne a declarat că este foarte suspect faptul că „perioada inițială de două săptămâni a vânzării preliminare de Ethereum pare mai mult decât pur și simplu tipică, aleatoriul nu prea se observă – pare perfectă“ și, „dacă nu cumva Vitalik a reușit cumva, subtil, să pirateze telepatic creierele tuturor, astfel încât cumpărătorii să participe la vânzarea preliminară în mod organizat“.

Este posibil ca suficient ether pentru a mișca piețele să fie concentrat la un număr mic de persoane.

Firma de cercetare Chainalysis a confirmat ulterior suspiciunea că distribuția de ether este concentrată.

Doar 376 de deținători controlează 33% din oferta de ether în circulație, potrivit unui raport din mai 201963.

Un cercetător anonim de criptomonede, care poartă numele online de Hasu, a făcut o analiză suplimentară a vânzării după postarea lui Byrne. 

El a constatat că cele două creșteri ale cererii în timpul vânzării, una la începutul și una la sfârșitul perioadei de patruzeci și două de săptămâni, sunt o consecință previzibilă a faptului că oamenii au cumpărat chiar înainte ca prețul etherului să crească. 

Cu toate acestea, la fel ca Byrne, nu a găsit o explicație pentru întrebarea „de ce graficul pare al naibii de uniform“64.

Deși Vitalik speră că nu a existat nicio manipulare din interior și spune că el nu s-a implicat în astfel de practici, recunoaște că, în cele din urmă, nu are cum să știe dacă nu cumva unii ar fi făcut-o. 

În ceea ce-l privește, avea foarte puțini bani de investit, deoarece și-a cheltuit cea mai mare parte din ei pentru a pune pe picioare Ethereum.

Stimulentele oferite participanților timpurii pentru a participa la vânzare și pentru a-i determina și pe alții să o facă, precum și modelele nefiresc de uniforme ale graficelor, indică o posibilă manipulare în timpul vânzării de ether. 

Dar suma de bani strânsă a reflectat deopotrivă interesul pentru un proiect intens anticipat, condus de un adolescent considerat un programator geniu, care construiește blockchainul de generație următoare.

Fusese testat un model de finanțare cu totul nou.

Unul în care un grup de hackeri certăreți, fără un plan de afaceri și fără un produs care să fie în circulație, să nu mai vorbim de utilizatori sau venituri, putea strânge milioane de dolari de la mii de oameni din întreaga lume. 

Înainte, oricine dorea să cumpere acțiuni la marile firme de tehnologie, precum Facebook sau Google, avea nevoie de un cont bancar în SUA; lucrurile s-au complicat și mai mult pentru cei care doreau să investească în start-upuri care nu se adresaseră piețelor publice pentru a strânge fonduri. 

Acum, oricine putea fi investitor în una dintre cele mai avansate companii de tehnologie care abia apărea pe piață. 

Nu avea nevoie decât de o conexiune la internet și cel puțin 0,01 bitcoin.

Ken l-a contactat pe Gavin în ianuarie pentru a vedea cum decurge lansarea. 

Ei au promis că platforma (și, prin urmare, etherul lui Ken) va fi funcțională până atunci.

Pe 3 ianuarie 2015, Ken Seiff <[informație cenzurată]> a scris:

“Salut, Gav,

Un an nou fericit! Sper să ai un an uimitor.

Cum merge? Încă plănuiești o lansare în primul trimestru?

Toate cele bune,

Ken Seiff ”

Pe 6 ianuarie 2015, Gav Wood <[informație cenzurată]> a scris:

“Salut, Ken,

Și ție! A fost un an uimitor în ceea ce le privește:) Merge destul de bine, aștept cu nerăbdare o lansare mai mult sau mai puțin la timp, în funcție de rezultatul auditului nostru extern de securitate, care începe chiar acum. 

Ne așteptăm la o lansare progresivă, mai degrabă decât la o lansare impresionantă, cum am planificat inițial, așa că ar trebui să apară diverse noutăți și îmbunătățiri pe parcursul anului.

Gav”

– Nu pune niciodată pe seama incompetenței ceea ce poate fi explicat adecvat prin interes propriu.

Pe 6 ianuarie 2015, Ken Seiff <[informație cenzurată]> a scris:

“Haha. Nici nu pot să vă spun de câte ori am văzut exact această schimbare de planuri. 

Bine ați venit în iadul start-upurilor. 

Ce nu te distruge te face mai puternic.

Foarte entuziasmat să văd ce aveți de pregătit în următorii câțiva ani.

Veți perturba puternic piața””


Mai sus, ți-am oferit încă un capitol gratuit din cartea „Ethereum: Mașinăria Infinită”, pe care încă o poți comanda cu codul de reducere de 30%, „copilarie30”, de pe: https://iblock.ro/emi

Iți multumesc ca mă urmărești,
Daniel

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept