Lecția 1 Imuabilitatea și schimbarea

Dacă vor intra mai mult de 21 milioane de Bitcoin în circulație?

Dacă computerele cuantice vor sparge bitcoin?

Dacă cineva va modifica tranzacțiile din rețea?

Toate aceste obiecții sunt tăiate de un singur concept, pe care-l vei înțelege în doar 2 minute.

Imuabilitatea.

„Imuabilitatea se referă la conceptul conform căruia un obiect sau o stare nu poate fi modificată după ce a fost creată. Acest principiu este utilizat în diverse domenii, inclusiv în informatică, matematică și filozofie.”

Bitcoin este imuabil.

Bitcoin nu poate fi schimbat.

Nu pot intra mai mult de 21 milioane BTC în circulație.

Nu poate nimeni să-ți spargă „portofelul” și să-ți fure bitcoinul, decât din neglijența ta.

Gigi în prima lecție, ne oferă o descriere mai artistică a acestui concept.

Lecția 1 – Imuabilitatea și schimbarea 

„Mă întreb dacă nu cumva am fost schimbată peste noapte. Ia să vedem, când m-am sculat azi-dimineață, eram la fel ca de obicei? Parcă îmi aduc aminte că m-am simțit puțin altfel. Dar, dacă nu mai sunt aceeași, următoarea întrebare este: „Atunci cine sunt? Ah, asta-i marea ghicitoare!“ 

– Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor 

Bitcoin este în mod inerent greu de descris.

Este un lucru nou și orice încercare de a face o comparație cu concepte anterioare – fie prin a-l numi aur digital sau internetul banilor – mai mult ca sigur nu este suficientă pentru a-l descrie pe deplin.

Indiferent care este analogia ta preferată, două aspecte ale Bitcoin sunt absolut esențiale: descentralizarea și imuabilitatea.

Bitcoin poate fi privit ca un contract social automat.

Software-ul este doar o piesă de puzzle, iar speranța de a schimba Bitcoin prin modificarea software-ului este doar un exercițiu inutil.

Cineva ar trebui să convingă tot restul rețelei să adopte schimbările, ceea ce este mai mult un efort psihologic decât unul ce ține de ingineria software-ului. 

Ce va urma poate suna absurd la început, ca atâtea alte lucruri din acest spațiu, dar cred că este totuși profund adevărat: Nu vei schimba Bitcoin, dar Bitcoin te va schimba pe tine

„Bitcoin ne va schimba mai mult decât îl vom schimba noi.“ 

Marty Bent

Mi-a luat mult timp să realizez profunzimea sa.

Pentru că Bitcoin este doar un software cu sursă deschisă, ai putea pur și simplu să schimbi anumite lucruri după bunul plac, nu?

Greșit.

Foarte greșit.

Deloc surprinzător, creatorul Bitcoin știa mult prea bine acest lucru. 

„Bitcoin este de așa natură încât, după lansarea versiunii 0.1, conceptul de bază rămâne încrustat în piatră pentru tot restul vieții sale.“ 

Satoshi Nakamoto 

Mulți au încercat să schimbe natura Bitcoin.

Până acum toți au eșuat.

În timp ce există o mare nemărginită de ramificații și criptomonede alternative (altcoins), rețeaua Bitcoin încă își face treaba, așa cum o făcea și când primul nod a intrat online.

Criptomonedele alternative nu vor conta pe termen lung.

Ramificațiile vor pieri în cele din urmă.

Bitcoin este ceea ce contează.

Atât timp cât înțelegerea noastră fundamentală privind matematica și/sau fizica nu se schimbă, bursucului de miere Bitcoin va continua să nu-i pese. 

Bitcoin este primul exemplu al unei noi forme de viață. Trăiește și respiră pe internet. Trăiește pentru că îi poate plăti pe oameni să-l țină în viață. […] Nu poate fi schimbat. Nu te poți tocmi cu el. Nu poate fi manipulat. Nu poate fi corupt. Nu poate fi oprit. […] Dacă un război nuclear ar distruge jumătate din planeta noastră, Bitcoin tot ar continua să trăiască, fără a fi corupt .”

Ralph Merkle

Pulsul rețelei Bitcoin îl va întrece pe al nostru tuturor. 

Realizarea celor de mai sus m-a schimbat mult mai mult decât o vor face vreodată blocurile anterioare ale blockchainului Bitcoin.

Mi-a schimbat preferința temporală, înțelegerea economiei, viziunea politică și multe altele.

La naiba, schimbă până și alimentația oamenilor.

Dacă toate astea îți sună nebunesc, ești pe mâini bune.

Toate astea sunt o nebunie și, totuși, se întâmplă. 

Bitcoin m-a învățat că nu se va schimba. Eu mă voi schimba. 

Daniel

P.S. Lecțiile le poți găsi in cartea „Bitcoin 21 lecții„, pe care o poți comanda in format fizic la 59 49 lei (reducere 20%) pe linkul de mai jos 👇

Aceasta a fost ziua #1 din cele 21 de zile cu 21 de lecții despre Bitcoin.

Newsletter Gratuit

Cookie-urile le folosim pentru a-ți oferi cea mai bună experiență. Continuând navigarea pe site înseamnă că ești de acord cu acest lucru. View more
Accept